‘Križevci u Velikom ratu’ – izložba o Prvome svjetskom ratu u Gradskom muzeju Križevci

Uz izložbu o Velikom ratu (foto: iz fundusa Gradskog muzeja Križevci)

 

Uz izložbu o Velikom ratu (foto: iz fundusa Gradskog muzeja Križevci)

 

Posljednjih nekoliko godina brojnim izložbama, znanstvenim skupovima, komemoracijama i na razne druge načine, širom Europe i svijeta, obilježava se stogodišnjica Prvoga svjetskog rata. Gradski muzej Križevci u nekoliko se navrata, uglavnom tijekom manifestacije Noć muzeja, manjim izložbama i predavanjima priključio podsjećanju na Veliki rat, kako su ga zvali njegovi suvremenici, u Hrvatskoj. Zahvaljujući aktivnostima nekolicine Križevčana u Inicijativnom odboru za obilježavanje Prvoga svjetskog rata te Udruzi 1914. – 1918. i Gradski muzej Križevci pridružuje se brojnim hrvatskim muzejima koji su posljednjih nekoliko godina organizirali izložbe o svojim sredinama u vrijeme Prvoga svjetskog rata.

Kroz stotinu i pedeset eksponata iz fundusa Gradskog muzeja Križevci i Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, te 26 info-panoa izložba Križevci u Velikom ratu prikazuje uzroke i tijek rata, njegove posljedice na život u Hrvatskoj, te privredni i društveni život Križevaca u godinama neposredno pred izbijanje rata te tijekom Prvoga svjetskog rata. Autor izložbe je viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec, a tekst kataloga izložbe priredili su dr. sc. Vijoleta Herman Kaurić, dr. sc. Marko Vukičević i Križevčanin dr. sc. Tomislav Bogdanović, koji je prošle godine na zadarskom sveučilištu obranio disertaciju s temom o Križevcima u vrijeme Prvoga svjetskog rata.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 18. listopada u 19 sati u prostorima Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, a izložbu će otvoriti akademik Franjo Tomić, voditelj Zavoda HAZU u Križevcima. Izložba će se moći razgledati do 10. studenoga, a ulazak je besplatan.

Više gospodarsko učilište u Križevcima u vrijeme Velikog rata (foto: iz fundusa Gradskog muzeja Križevci)

 

U subotu, 20. listopada, također u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, s početkom u 11 sati, u suorganizaciji Gradskog muzeja Križevci, Zavoda HAZU u Križevcima i Povijesnog društva Križevci održat će se okrugli stol pod nazivom Križevci i Križevčani u vrijeme Prvoga svjetskog rata, a izlaganja će održati dr. sc. Tomislav Bogdanović, dr. sc. Ljiljana Dobrovšak te pukovnik Nikola Tominac.

Prvi svjetski rat uvelike je promijenio političku kartu Europe i pridonio stvaranju svijeta u kojem danas živimo. Stoga je izložba Križevci u Velikom ratu izuzetna prilika za upoznavanje korijena društveno-političkih struktura današnjeg svijeta.

Vezano

Komentari su zatvoreni.