Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu na kojoj je izabrano novo vodstvo. Za predsjednika Udruženja trgovine izabran je Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a, a za zamjenicu predsjednika izabrana je Mirjana Palada Kmetović, članica uprave Plodina.

„Udruženje trgovine i u novom sazivu nastavlja proaktivno raditi s ciljem identificiranja i rješavanja problema u trgovačkoj djelatnosti i sve to u suradnji s resornim ministarstvima, granskim udrugama i sindikatima“, istaknuo je Katavić.

Dopredsjednici Udruženja su Martin Evačić, direktor NTL-a, Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, Danijel Vidiš, član Uprave Spar Hrvatska, Hrvoje Šimić, direktor društva Tekstilpromet i Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija Tommya. Vijeće Udruženja trgovine čini 41 ugledna trgovačka tvrtka iz cijele Hrvatske.

Na sjednici je u suradnji s Ekonomskim institutom iz Zagreba i profesorom Ivanom Damirom Anićem prezentirana analiza trgovine na malo u razdoblju od 2007. do 2018. godine. Trgovina je istaknuta kao važna djelatnost u gospodarstvu, što pokazuju i makroekonomski pokazatelji. Udio trgovaca u ukupnom broju poduzetnika iznosi 18,7 posto, a 15,8 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj radi u trgovini.

ozitivna kretanja u gospodarstvu dobro su se odrazila na promet u trgovini na malo. U razdoblju od 2007.-2018. čimbenici koji su snažno utjecali na promet u tom sektoru na malo su BDP, potrošnja kućanstva, bruto investicije, vanjska trgovina (uvoz i izvoz) i turistička aktivnost. Očekivanja potrošača su poboljšana u posljednjim godinama, što ukazuje na porast optimizma i rast povjerenja u hrvatsko gospodarstvo, a to se pozitivno odrazilo na promet. Postoji trend smanjenja udjela izdataka za hranu i bezalkoholna pića, no te kategorije još uvijek imaju najveći udio u strukturi izdataka za osobnu potrošnju (29,5 posto).

Projekcija rasta prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj je 3 posto u 2018. i 3,5 posto u 2019.

„Za uspješnu konkurentsku utakmicu trgovaca, važnu ulogu imaju inovacije, suradnja, konsolidacija tržišta, automatizacija i primjena nove tehnologije u poslovanju i digitalna trgovina“, izjavio je Anić.(Lider)

Vezano
1 komentar
  1. Milan piše:

    Iskrene čestitke.

Komentari su zatvoreni.