Sve je spremno za puštanje u rad solarne elektrane

CROWDFUNDING PROJEKT Projekt Križevački sunčani krovovi je pri kraju te je sve spremno za puštanje u pogon 30 kilovata snažne solarne elektrane. Podsjetimo, glavni nositelj projekta i idejni začetnik je Zelena energetska zadruga (ZEZ), uz partnere Križevački poduzetnički centar, Grad Križevce i Greenpeace, a solarnu elektranu sufinancirali su građani malim zajmovima,  odnosno crowdfundingom.

– Elektrana je spremna za rad, samo čekamo da HEP izađe na teren i da zeleno svijetlo za priključenje u pogon. Malo se to sve odužilo jer, kako smo doznali, čovjek koji je zadužen za to bio je na godišnjem te se nadamo da će sljedeći tjedan elektrana i službeno početi s radom – naglasio je Ivan Zoković iz ZEZ-a.

Dodao je da je vrijednost projekta 230.000 kuna, a građani su se mogli uključiti iznosom od tisuću do 10.000 kuna, od kojih će im se, kroz 10 godina, vratiti ulaganje uvećano za 4,5 posto godišnje kamate.

Prva sunčana elektrana u rukama građana– Zadovoljni smo odazivom građana i time što smo uspjeli ostvariti zamišljeno upravo u Hrvatskoj. Već dugi niz godina radimo na inovativnim financijskim modelima za obnovljive izvore energije i ovo je samo jedna kruna svih naših nastojanja da ovako nešto uvedemo u našoj zemlji – kazao je Zoković. Objasnio je da će ZEZ ustupiti solarnu opremu Križevačkom poduzetničkom centru u zakup na 10 godina, a sustav će proizvoditi električnu energiju koju će koristiti Križevački poduzetnički centar za korisnike zgrade i iz mjesečnih ušteda  vratit će se ulaganje građanima i investitorima. Nakon deset godina, ističe, sve će prijeći u vlasništvo Grada Križevaca.

– ZEZ će i dalje raditi na ovakvim projektima, a cilj im je do kraja godine imati funkcionalnu online platformu za ulaganje u obnovljive izvore energije na kojoj će kontinuirano predstavljati projekte – kazao je i dometnuo da je nekoliko projekata u pripremnoj fazi, a među njima je i nastavak projekta Križevački sunčani krovovi.

Iako se radi o pilot projektu, Zoković napominje da on nije jedini u Hrvatskoj.

– Sjeverozapadna Hrvatska i Istra pozicionirale su se kao lideri u skupnim projektima obnovljivih izvora energije – zaključio je.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.