Umro prof. Željko Kržek

Zeljko_Krzek_prof.jpgU 81. godini umro je danas u koprivničkoj bolnici prof. Željko Kržek, umirovljeni prosvjetni savjetnik, nekadašnji direktor Škole učenika u privredi u Križevcima, jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Pedagoškog društva u Križevcima, sportski, javni i kulturni djelatnik.
Kao mladić bio je vrsni križevački nogometaš kojeg je četrdesetih
godina prošlog stoljeća uključio među svoje igrače i zagrebački HAŠK, preteča današnjeg Dinama, u čijem je dresu igrao i protiv austrijske reprezentacije.

Bio je član i predsjednik Planinarskog društva Kalnik u vrijeme dogradnje planinarskog doma na Kalniku. Nekadašnju sportsku karijeru nastavio je u mirovini u Auto-moto klubu Križevci.
Željko Kržek potječe iz poznate križevačke pekarske obitelji pa se najprije školovao za pekara, a potom je završio Srednju poljoprivrednu školu u Križevcima, Pedagošku akademiju u Zagrebu i Pedagoški  fakultet u Rijeci. Bio je dugogodišnji predsjednik i tajnik Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik, te jedan od utemeljitelja i direktor Zanatlijske štedne i kreditne zadruge u Križevcima.
Objavio je brojne stručne priloge i knjigu o povijesti srednjoškolskog obrazovanja za obrtnička i industrijska zanimanja u Križevcima. 


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.