Predali županu ovlast imenovanja upravnih vijeća

Darko_KorenKOPRIVNICA – Županijska skupština uskladila je s novim zakonskim odredbama svoju odluku o obavljanju osnivačkih prava i obaveza nad županijskim ustanovama, pa je tako razriješena dvojba iz prošloga mandata tko odlučuje o sastavu upravnih vijeća. Zakon je nedvosmisleno propisao da to pravo pripada izvršnoj a ne predstavničkoj vlasti, dakle županu a ne Skupštini. Kako su u međuvremenu prošli i lokalni izbori, a na njima SDP-ova koalicija izgubila dotadašnju većinu u Skupštini, najavili su stavljanje mandata u upravnim vijećima na raspolaganje županu Darku Korenu. On pak veli da su na taj potez odgovorili sličnim političkim bon tonom.

– Ja sam obećao da ću kao onaj koji ima ovlast, mogućnosti, pravo imenovanja upravnih vijeća, da ću u svakom upravnom vijeću naših zdravstvenih ustanova dati opoziciji jedno mjesto, da na neki način vratimo onu situaciju koja je bila u prošlom sazivu, kad smo mi imali po jedno mjesto, iako to tada nije dato baš dobrovoljno.

Potpuno nepotrebni izuzetak su upravna vijeća Županijske uprave za ceste i do donošenja novog zakona Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, čije članove ipak imenuju skupštine a ne župani; nepotrebno zato jer tamo gdje su vladajuća većina i župan iz iste političke opcije potpuno je svejedno tko će imenovati vijeća, a tamo gdje nisu napravljeno je još jedno mjesto sukoba. Na prošlotjednoj sjednici skupštinari su prihvatili prijedloge ta dva imenovanja, pa će Upravno vijeće ŽUC-a umjesto SDP-ovog Ivana Knoka voditi HDZ-ov dožupan Darko Sobota, a Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima umjesto SDP-ovog Vjekoslava Flamacete HSS-ov Hrvoje Gužvinec. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.