Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1365

Perzeidi u gostima kod predsjednika Astronomskog društva Korenica Nikole Mazarekića (u sredini), pod kupolom koreničke zvjezdarnice, najveće u Hrvatskoj 26. veljače ove godine (foto iz arhive Perzeida)
Perzeidi u gostima kod predsjednika Astronomskog društva Korenica Nikole Mazarekića (u sredini), pod kupolom koreničke zvjezdarnice, najveće u Hrvatskoj, 26. veljače ove godine (foto iz arhive Perzeida)

U Temi Krugova slušamo posljednjih desetak minuta razgovora s Nikolom Mazarekićem, predsjednikom Astronomskog društva Korenica koje dovršava izgradnju i opremanje najveće zvjezdarnice u Hrvatskoj.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Hobiji i razbibrige slavnih Stěpánke Sekaninove, knjiga za mlade je strip Povratak kući J. Michaela Straczynskog; Johna Romite Jr., Scotta Hanne i Dana Kempa, na odjelu beletristike Trojica za Kartal: Sarajevski Marlboro remastered Miljenka Jergovića, a na stručno-znanstvenom odjelu Oluja na Aconcagui i godinu dana kasnije Tibora Sekelja.

Na današnji datum rođeni su Johann Josef Loschmidt, Nina Violić i Monika Leskovar, ubijen je Gaj Julije Cezar, nastala je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, Kristofor Kolumbo se vratio u Španjolsku nakon prvog putovanja u Ameriku, umrli su René Clair, Arthur Holly Compton, Henry Bessemer i Ljudevit Jonke.

U Vijestima Krugova saznajemo da je predstavljen hrvatski projekt za Venecijanski bijenale, da je u Vinkovcima otvorena izložba fotografija Informiranje u Domovinskom ratu, te da je slavni brod Endurance pronađen 107 godina nakon potonuća. Najavljujemo i neke događaje u Križevcima, a posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je uništen najveći avion na svijetu koji je nekad nosio sovjetski raketoplan, da se Zemlja sudarila s ovećim meteoritom koji je otkriven tek neposredno prije udara, da je Europska svemirska agencija ostala bez misije na Mars, da počinje domaća televizijska serija o svemiru nedjeljom u 20:10 na 1. programu HRT-a, da je u nedjelju uspjelo promatranje neba danju i navečer u sklopu Future Huba, te da za pet dana ulazimo u astronomsko proljeće.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Luigija Cherubinija, Eduarda Straussa, Mladena Stahuljaka, Rya Coodera, te grupa Talking Heads i Buena vista social club.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1365 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 15. ožujka od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!


Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.