Rekonstrukcija atletske staze, izgradnja doma u Carevdaru i projekt Aglomeracije neke od tema Rajnove ‘pressice’

Križevački gradonačelnik Mario Rajn održao je jučer konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na nadolazeću 12. sjednicu Gradskog vijeća i predstavio pripremljene projekte kao i aktualnosti u radu Gradske uprave.

Krajem rujna očekuje se natječaj iz programa Mađarska – Hrvatska na koji će Grad Križevci prijaviti projekt velikog sportsko-rekreativnog kompleksa u partnerstvu s Gradom Nagyatadom. Projekt obuhvaća rekonstrukciju atletske staze i borilišta, izgradnju workout, skate i bike parka na livadi iznad sportske dvorane sa svom opremom, uređenje staze za rekreativno trčanje prema Ratarskoj šumi te uređenje okoliša, površina za odmor i druženje.

U pripremi je i projekt rekonstrukcije društvenog doma u Carevdaru koji obuhvaća obnovu krovišta, stolariju, fasadu, prostor i spremište DVD-a, uredske prostore i prostor za dječju igraonicu.

Posebno me raduje da će se napraviti prostor za dječju igraonicu. To je jedan obuhvatniji projekt koji bi zaista unaprijedio društveni život u Carevdaru i jako me raduje da na ovom dijelu grada ide takvo veliko ulaganje s obzirom da imamo puno djece i puno naših mještana koji su godinama bili zanemareni,“ istaknuo je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na prijavu vodospreme Apatovec na natječaj Programa ruralnog razvoja i objasnio kako je na sastanku s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem jasno definirano višegodišnje ulaganje koje uključuje bušenje bunara te izgradnju magistralnog cjevovoda od Carevdara preko Apatovca do Osijeka Vojakovačkog. Bušenje bunara je već započelo, a Grad Križevci će sukladno dogovoru prijaviti gradnju vodospreme Apatovec na natječaj.

Projekt Aglomeracije Križevci također je bila jedna od tema konferencije pa je tako gradonačelnik upoznao medije s trenutnim stanjem projekta. Naglasio je kako je nakon dugog niza godina 21. prosinca 2017. godine konačno osnovana tvrtka Vodne usluge čime se moglo pristupiti izradi samog projekta. U roku od nepunih devet mjeseci riješeni su imovinsko-pravni odnosi na 612 čestica od 675, izdana je 31 lokacijska dozvola od 32 i ishođeno 29 građevinskih dozvola od 31, a u sljedeća dva tjedna očekuje se rješavanje ostalog.

Gradonačelnik je posebno istaknuo kako projekt stoji od 2015. godine dok se istovremeno od početka ove godine napravilo puno posla po pitanju ovog projekta: „Sa strane Grada Križevaca je sve odrađeno na vrijeme, naše regulatorno tijelo, tijelo koje je ugovaralo Aglomeraciju su Hrvatske vode budući da je projekt manji od 50 milijuna eura i tom smislu nastojimo biti maksimalno kooperativni i zaista smo partner koji ispunjava sve naše obaveze. Sve ostalo ulazi u domenu politikanstva i zaista mi je nevjerojatno da postoji nedoumica da se pomogne vlastitom gradu ili građanima Križevaca da se pogurne projekt Aglomeracije. Naravno da to očekujem u sljedećem razdoblju i da ne treba to posebno isticati nego je to način odgovornog političkog djelovanja.“

Od ostalih informacija, 21. listopada održat će se izbori za mjesne odbore i gradske četvrti. Raspisivanje potpora u gospodarstvu očekuje se u listopadu pa će poduzetnicima na raspolaganju biti 350.000,00 kuna za sufinanciranje kamate na poduzetničke kredite i dodatnih 300.000,00 kuna za nova zapošljavanja, nove investicije, istraživanje, razvoj i dizajn novih proizvoda i nastup na drugim tržištima.

Najavio je i pokretanje Dječjeg gradskog vijeća što je jedan od kriterija akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“: „U proteklih godinu dana uložili smo u infrastrukturu i uvjete u vrtiću i našim osnovnim školama. Bitno nam je da naši najmlađi znaju da Grad stoji iza njih.“

Predstavljeni su i brojni infrastrukturni radovi koji se trenutno provode na širem području Križevaca, a ukupne su vrijednosti preko 20 milijuna kuna.

Gradonačelnik se osvrnuo i na održano Robin ljetno kino koje je kroz osam filmskih projekcija okupilo preko 1500 građana i uputio zahvalu sponzoru Robin trgovinama i udrugama K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. na tehničkoj podršci: „Najavili smo buđenje grada i vjerujem da je ovo kvalitativan iskorak upravo u tom smjeru i u narednim godinama možemo samo nadograđivati priču. Zaista vjerujem da smo vratili trgove građanima da nisu samo građevine kroz koje usputno prolaze.“

Sve građane i predstavnike medija gradonačelnik je pozvao u petak, 7. rujna na obilježavanje svetkovine sv. Marka Križevčanina s početkom u 11,00 sati na Strossmayerovom trgu: „Za sve naše učenike koji žele prisustvovati omogućeno je da uz pratnju nastavnika mogu prisustvovati. Nije nenastavni dan zato što ostavljamo mogućnost izbora svima. Dogovoreno je s ravnateljima škola ukoliko svi učenici žele ići mogu ići, ali isto tako s obzirom da je nastavni dan osiguran je redovit školski prijevoz pa tako i učenici iz prigradskih naselja mogu doći na svetu misu.“

Također, pozvao je sve i na obilježavanje Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 27. obljetnice oslobođenja Vojarne u Križevcima koje će se održati u ponedjeljak, 17. rujna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.