Večeras u Galeriji K2 projekcija dokumentarnog filma “Vlak nade”

Večeras vas u Galeriji K2 na Nemčićevom trgu u Križevcima od 21 sat očekuje besplatna projekcija dokumentarnog filma “Vlak nade” mađarske redateljice Kláre Trencsényi.

Pionirska dječja željeznica, u kojoj su djeca mogla biti strojovođe ili kondukteri, prodavati karte ili otpravljati vlakove, nekoć je bila san svakog dječaka (i mnogih djevojčica) od Leipziga do Vladivostoka.

Blizanci Viktor i Karmen iz Budimpešte i njihov prijatelj Gergö upravljaju starinskim sklopkama, polugama i telefonima, stoje u vrsti na svečanosti sa zastavama i pjevaju stare pjesme oko logorske vatre (Zemlja pionira puna je sretnih melodija). Ono što je mogla biti vježba iz sladunjave i lažne nostalgije, postaje nijansirana, tankoćutna i nipošto sretna drama o odrastanju. Njih troje moraju na pragu sazrijevanja podnijeti odgovornost, i to ne samo na željeznici.

U ranoj dobi suočavaju se sa surovom kapitalističkom stvarnošću. Samohrana majka blizanaca naporno radi, no jedva spaja kraj s krajem, a obitelji prijeti gubitak doma. Gergö živi s bakom i djedom jer roditelji moraju raditi u inozemstvu, a i on mora odlučiti hoće li to biti i njegova budućnost. Klára Trencsényi portretira svijet u kojem je uspomena iz prošlosti jedino što nudi sigurnost na putu prema budućnosti jer nijedne ustanove koja bi to trebala jamčiti nema.

Vrijeme: 79
Redatelj: Klára Trencsényi
Jezik: mađarski
Godina: 2015
Zemlja: Mađarska
Producent: Julianna Ugrin
Produkcija: Éclipse Film
Distribucija: HBO Europe

Vezano

Komentari su zatvoreni.