Marijan Šatvar iz Međe pod Kalnikom uzgaja banane

Foto: V. Štefanek

Marijan Šatvar, iz orehovečkog naselja Međa, istinski je zaljubljenik u floru. U svojem botaničkom parku ima više od 100 različitih vrsta biljaka. Jedna od najzanimljivijih u njegovoj bogatoj kolekciji zasigurno je banana. Ovo egzotično voće Marijan u svojem parku ima već četiri godine.

– U susjednom selu jedna je žena imala posađene banane. Ona mi je dala korjenčić. Isprva sam mislio da neće ništa izrasti iz njega, ali već prve godine stabljika je poprilično narasla – kazao je Marijan koji trenutno posjeduje 4 grma banana. Naglasio je kako od malih nogu voli biljke, te je oduvijek htio imati mjesto puno razno-raznih biljaka, pa tako, kada mu se pružila prilika da u svojem mini botaničkom parku zasadi bananu, objeručke je prihvatio tu ideju.

– Sve banane koje sada imam došle su iz tog jednog korjenčića. Banana je prilično zahtjevna za uzgoj. Kada dođe jesen i prvi mraz, njezini listovi posmeđe, te ju onda treba odrezati. Većina ljudi zbog praktičnosti reže stabljiku pri zemlji, dok ih ja režem na oko metar i pol od tla, tako da brže potjeraju na proljeće – kazao je Marijan i naglasio da je to tek početak. Nakon što ih obreže, slijedi obvezna zaštita.

– Oko grma banane stavim jako puno lišća. Da sve bude kompaktno, na rubove stavim prutove i omotam folijom. Banane moraju obvezno sa svih strana biti zaštićene lišćem jer bi se u protivnom smrznule. To je mukotrpan posao jer mi je za jedan grm potrebno i do 2 kubika zemlje – naglašava Marijan. Ove godine Marijanu je jedna banana prvi puta procvjetala. Kazao je kako je ovo oaza prirode te kako banane nemaju prirodnih neprijatelja pa stoga nisu potrebni nikakvi pesticidi.

– Cvijet jako lijepo miriše, malo me podsjeća na miris vanilije. Mravi, ali i ostali kukci, dolaze do cvijeta, valjda radi mirisa i peludi – naglasio je Marijan te dodao kako se, nažalost, zbog kratkoga ljeta u ovim krajevima banane ne mogu uzgajati za jelo, jer da dozrije treba mnogo vremena. Marijan je na kraju poručio kako mu je ovo najljepše mjesto kojega ne bi mijenjao ni za što na svijetu, jedino je poručio, u šali, kako bi volio da dođe neka srodna duša koja bi njegovala njegove banane, s obzirom na to da je trenutno samac.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.