KUD-u “Prigorje” u partnerstvu s Gradom Križevcima odobren prvi EU projekt

Odlukom Ministarstva kulture od 18. srpnja 2018. godine o financiranju projekata prijavljenih na EU natječaj ”Umjetnost i kultura 54+” KUD-u “Prigorje” kao nositelju projekta i Gradu Križevcima kao projektnom partneru odobreno je financiranje projekta ”Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja” u ukupnom iznosu prihvatljivih troškova 214.978,50 kuna uz stopu vlastitog financiranja od 0%, odnosno projekt se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, na području jedinice lokalne samouprave Grad Križevci živi 6.498 osoba starijih od 54 godine, što čini 30,8% u odnosu na ukupan broj od 21.122 stanovnika. Navedeni statistički podaci pokazuju značajan udio populacije starije od 54 godine u ukupnom stanovništvu Grada Križevaca i ukazuju na potrebu sveobuhvatnog strateškog pristupa skrbi za navedenu skupinu stanovništva na lokalnoj razini.

Stoga KUD Prigorje i Grad Križevci projektom ”Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja” ciljaju potaknuti uključivanje starijeg stanovništva na širem križevačkom području u društveni život zajednice, zbog čega su definirane 3 ciljne skupine osoba starijih od 54 godine, identificirani su njihovi specifični interesi i potrebe te se nudi ciljano osmišljen skup aktivnosti za svaku pojedinu skupinu.

Tako će projekt starijem ruralnom stanovništvu ponuditi aktivnosti pučkog pjevanja, sviranja tradicionalnih instrumenata i sudjelovanja u folklornim plesovima u njihovom mjestu stanovanja, kao i aktivnosti izrade njihovih narodnih nošnji, čime se istovremeno doprinosi spašavanju tradicije prigorskih sela od zaborava i očuvanju baštine za sljedeće generacije.

U riziku od socijalne isključenosti posebno se nalazi skupina starijih osoba koja boravi u domovima za starije i nemoćne osobe, čiji se društveni život i socijalne aktivnosti često svode na druženje i kretanje unutar domova u kojima su smješteni. Stoga će projektni partneri ponuditi druženje uz tradicijske pjesme i prigodne blagdanske radionice u kojima korisnici domova kojima to zdravstveno stanje dopušta mogu iskazati svoj talent i kreativnost te nastupiti na manifestacijama u Križevcima i okolici.

S obzirom na značajan udio starijih osoba u društvu izuzetno je važno senzibilizirati mlade za potrebe starijih, utjecati na povećanje vidljivosti starijih osoba u društvu, njihovih potencijala i potreba te su stoga u okviru projekta predviđene kulturne i umjetničke aktivnosti koje potiču međugeneracijsku solidarnost kroz zajedničko druženje, zabavu i učenje mlađih i starijih.

Vezano
1 komentar
 1. kaja piše:

  “Umjetnost i kultura 54+” , baš hvale vrijedan projekt, a isto tako i izdašan po bespovratinm sredstvima.
  S obzirom na tako veliki udio starijih osoba iznad 54. god. 30% u našem Gradu, veseli da će taj projekt obuhvatiti i starije osobe u Domovima za starije i nemoćne. Znam ići u psjetu tim ljudima, i zaista je “vapijuće” uklučivanje i tih osoba u razne aktivnosti, da im se život osmisli, i da svaki dan ne bude samo “puko životarenje”.
  Divno bi bilo kad bi se i mladi uključili, jer bi i oni sami profitirali u sasma novom razmišljanju o životu, a u konačnici i o starenju. To je nešto što i njih očekuje, pa je zapravo to iskustvo dragocjeno da prepoznaju, da život ima i neke druge “izazove” kojih sada nisu ni svesni. Možda ih to iskustvo “nauči” da svoj život i probleme pogledaju iz nekog drugog i ne tako zastrašujućeg kuta?!
  Gledala sam neki dokumentarac: gdje su djeca i iz osnovne škole “domske” ljude podučavala osnovama interneta, facebooka, dopisivanja, i…. Na kraju su organizirali takmičenje. To obostrano veselje, zadovoljstvo i zajedničko uživanje, duboko mi se usjeklo u pamćenje.
  Tu bih uptrjebila onu (u zadnje vrijeme često spominjanju) riječ NEPONOVLJIVO!
  U svakom slučaju, sve pohvale za projekt i neka bude uspješno!

Komentari su zatvoreni.