IN MEMORIAM – Željko Hojsak

Umro je u 69. godini Željko Hojsak, rođeni Križevčanin, umirovljeni pilot poljoprivredne avijacije. Još kao dječak oduševio se zrakoplovima izrađujući modele u društvu Narodne tehnike u Križevcima, a naročito kad su na livadu kod Trstenika nedaleko željezničkog kolodvora ljeti povremeno slijetali dvokrilci koji bi iz zraka bacali letke, ili bi iz njih iskakali padobranci. Kad bi se to događalo ništa ne bi zaustavilo Željka, kao uostalom ni ostale nas klince i njegove vršnjake, da gledamo izbliza metalne ptice.

No, njegova ljubav prema avionima bila je veća od dječačke znatiželje. Čitao je sve što je imalo veze sa zrakoplovstvom zanimajući se i za iskustva jednog od prvih hrvatskih pilota, sugrađanina Dragutina Novaka, oca svoje profesorice Nevenke Novak. Sjećam se kako je Hojsak još u prvom razredu gimnazije znao prema zvuku motora pogađati kakav bi avion preletio nad gradom. Kako mu je to uspijevalo nisam nikad saznao (možda nas je samo zafrkavao), no dokazao nam je da zna o avionima mnogo više od svih u gradu.

Život ga je usmjerio u poljoprivrednu avijaciju koja podrazumijeva izuzetnu vještinu u niskom prelijetanju nad poljima. Čuo sam da se istaknuo i u vrijeme rata, no bio je samozatajan i nije o tome mnogo pričao. Možda je imao ambiciju letjeti velikim zrakoplovima, no štogod bilo, ostvario je svoj dječački san da leti. Možda sada leti na nebeskim visinama o kojima nije nikad ni sanjao. Neka mu nebo bude milosrdno.

Posljednji ispraćaj bit će danas, u petak 20. srpnja 2018. u 14:30 sati, na Gradskom groblju u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.