Križevački željezničar od jaja rezbari čipkaste pisanice

USKRS Franjo Kučko ima nesvakidašnji hobi

Križevački željezničar Franjo Kučko sudjeluje na dvije uskrsne izložbe, u Križevcima i u Krapini, sa svojim nesvakidašnjim radovima  čipkastim pisanicama. To su pačja, guščja i nojeva jaja koja je zubarskom bušilicom izrezbario i ukrasio bogatim ornamentima ili natpisima pa uistinu podsjećaju na čipku.


Počeo se time baviti posve slučajno prije tri godine. Nabavio je malu brusilicu i tanku zubarsku bušilicu kojom urarskom preciznošću izrađuje fascinantne pisanice. Danas mu je nezamislivo da se nakon radnog dana, a zaposlen je u HŽ-u kao nadzornik vlakova, kod kuće ne opusti uza svoj hobi.

 
 

 

 Za jedno jaje treba mi petnaestak sati rada, no ponekad se dogodi da mi na samom kraju krhka lupina pukne. Nije mi poznato da se time bavi još netko u Hrvatskoj, no čuo sam da sličan hobi ima jedan čovjek u Francuskoj  rekao je Franjo Kučko pokazujući svoja mala remek-djela.

Razmišlja o tome da ih na posebnom stalku stavi u staklenu kutijicu i time možda nekoga zainteresira za unikatne suvenire po uzoru na čuvenoga Fabergea koji je, doduše, jaja ukrašavao – draguljima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.