Križevačka gimnazija sudjeluje u edukacijskom kolaboracijskom projektu „Mjerenje atmosferskih varijabli“

Foto: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga

Kroz projekt Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) povezano je preko 100 osnovnih i srednjih škola te udruga diljem Hrvatske. U okviru tog projekta ovih dana predstavljen je i edukacijski kolaboracijski projekt Mjerenje atmosferskih varijabli. Tako na interaktivnoj karti Hrvatske možete pogledati u realnom vremenu temperaturu, vlagu zraka, tlak zraka, UV indeks, količinu svjetlosti, te količinu mikročestica u zraku za prikazivanje onečišćenja zraka.

Možda od svih podataka su najzanimljiviji podaci o štetnim mikročesticama u jednom metru kubnom zraka. Te mikročestice proizvod su industrijskog zagađenja, ispušnih plinova automobila, prašine s prometnica i slično, a vrlo štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Podatak PM 10 pokazuje koliko je čestica promjera manjeg od 10 mikrona. Te čestice štetne su za dišni sustav, a povećavaju rizik od bronhitisa, astme i upale dišnih puteva.

Podatak PM 2.5 pokazuje koliko je čestica veličine 2,5 mikrona u promjeru. Te čestice ulaze u donji dio dišnog sustava i prodiru i u krvožilni sustav te mogu uzrokovati kardiovaskularne bolesti.

Podatak PM 1 pokazuje koliko je čestica promjera manjeg od jednog mikrona. Te čestice su najštetnije i prodiru najdalje u naš organizam te mogu izazvati srčane bolesti, pa čak i prijevremene porođaje i utjecati na razvoj fetusa.

Podatke možete očitati na ovoj poveznici i na interaktivnoj karti usporediti podatke u različitim mjestima u Hrvatskoj.

Vezano

Komentari su zatvoreni.