Četiri glavne ubojice u prometu

Foto: arhiv kž.info

STOP POLICIJA
Tijekom pet mjeseci 2018. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 256 prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 102 s ozlijeđenim osobama. Dvije osobe smrtno su stradale, 22 su teško, a 115 osoba je lakše ozlijeđeno.

U odnosu na pet mjeseci prošle godine došlo je do povećanja broja prometnih nesreća za 21 posto (2017. – 211 prometnih nesreća). Broj stradalih osoba je povećan za 34 posto (2017. – 104), pri čemu je broj teško ozlijeđenih osoba povećan za 16 posto (2017. – 19) i broj lakše ozlijeđenih osoba za 44 posto (2017. – 80). Broj smrtno stradalih osoba je smanjen za 60 posto (2017. – 5).

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 68 prometnih nesreća, od čega 26 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su stradale 34 osobe (6 osoba teško, a 28 osoba lakše ozlijeđeno). Nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola, za razliku od istog razdoblja prošle godine kada su zabilježene tri nesreće u kojima su smrtno stradale četiri osobe.

U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 75 vozača (19 posto), od kojih je 10 mladih vozača.

Uslijed nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila zabilježene su 72 prometne nesreće, od kojih prometna nesreća s poginulom osobom i 49 nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima je stradalo 48 osoba (jedna osoba smrtno stradala, osam osoba je teško, a 39 lakše ozlijeđeno).

Od 414 vozača i putnika u osobnim automobilima koji su morali koristiti sigurnosni pojas, koristilo ga je njih 312 ili 75 posto. Zaštitnu kacigu koristili su svi vozači i putnici na mopedima i motociklima (10 mopedista i motociklista).

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u prvih pet mjeseci ove godine sankcionirali su 6533 prometna prekršaja, što je za 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Sankcionirano je 1988 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 979 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 921 nekorištenje sigurnosnog pojasa i 54 prijevoza djece bez autosjedalica i sigurnosnog pojasa, te 152 nepropisna korištenja mobitela.

Kao što je vidljivo i nadalje se najviše prometnih nesreća bilježi uslijed nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila (28 posto) i upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (26 posto).

Stoga, ponovno apeliramo na sve vozače da žeđ tijekom ljetnih mjeseci ne gase alkoholnim pićima već bezalkoholnim. Osobama koje su konzumirale alkoholna pića savjetujemo korištenje usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenja, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Također, pozivamo vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti kako bi se pravovremeno i sigurno mogli zaustaviti u slučaju potrebe ili pojave opasnosti.

Iako su sigurnosni pojasevi jedan od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila, još uvije velik broj vozača i putnika ih ne koristi. Nekorištenje sigurnosnog pojasa posebice je izraženo kod putnika na stražnjim sjedalima. Ističemo da su vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Korištenje mobitela predstavlja jednu od najopasnijih distrakcija jer u sebi objedinjava fizičku, vizualnu i kognitivnu distrakciju. Kad mobitel zazvoni osoba poseže rukom za mobitelom, skreće pogled na mobitel da bi vidjela gdje je i tko zove ili šalje poruku, rukom bira telefonski broj ili piše poruku, te se koncentrira na razgovor i sadržaj poruke, pri čemu ne gleda prometnicu, ne drži obje ruke na upravljaču i na razmišlja o prometnoj situaciji i načinu sudjelovanja u prometu. Stoga, pješacima, vozačima bicikala i vozačima svih vrsta motornih vozila savjetujemo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače i vozače mopeda i motocikala.

Vezano
1 komentar
 1. kaja piše:

  Inače ne volim ružno komentirati, ali sada jednostavno, ne mogu, a da to ne napišem.
  Dosta pješačim Gradom, često puta sam u čudu kako vozači automobila ne pale žmigavac za skretanje ili ga pale, kad već skreću. To je, po onoj: “što tebe briga kuda ja idem?!”
  Drugo to divljanje (brzinom), uglavno mladih, a o mobitelima, mogla bih napisati cijelu storiju. Upotreba pojaseva, većinom ne. Jer: pollicija me zbog toga još nikad nije zaustavila?! Pa nije u pitanju život nekog drugog, a pogotovo ne policajca.
  A, sada ono i najvažnije. Čudim se da se u gradu tolerira tolika buka motocikala. Skinu auspuhe (što je koliko znam, protivno zakonu), u 4.00 h, ujutro probude cijeli kvart: “Nek se čuje- zna kad ja prolazim.
  Došla sam u Križevce 2006. god., međutim ništa se ne mijenja po pitanju buke motociklista.
  Još jedna TUŽNA stvar, koja se stalno ponavlja, za vikend poslije veselica: izvaljvanje koševa za smeće te normalno rasipanje, tog smeća, čupanje cvijeća iz betonskh žardinjera, bacanje po nogostupu i kolniku. I, ono najvažnije i NAJSUPLJE, razbijanje onog debelog stakla na nastrešnicama taxi stajališta.
  Ne znam: da li je to preskupo, da kvartovski policajci dežuraju za vikende, tih par “kritičnih” sati??
  Svima sretno!

Komentari su zatvoreni.