Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1204

Iz prezentacije uz predavanje prof.dr.sc. Hrvoja Klasića o pedesetoj obljetnici '68 na 14. Culture Shock Festivalu 29. ožujka 2018. u Klubu kulture (foto R.Matić)
Iz prezentacije uz predavanje prof.dr.sc. Hrvoja Klasića o pedesetoj obljetnici ’68 na 14. Culture Shock Festivalu 29. ožujka 2018. u Klubu kulture (foto R.Matić)

 

Nastavljamo slušati tribinu s ovogodišnjeg, 14. Culture Shock Festivalu u Križevcima, održanu 29. ožujka u Klubu Kulture, pod naslovom Pola stoljeća od zbivanja 1968. Predavač je bio prof.dr.sc. Hrvoje Klasić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za povijest.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dnevnik Elize Boom: Moja eksplozivna pustolovina Emily Gale, knjiga za mlade je Sportski život letećeg Martina Dubravka Jelačića Bužimskog, na odjelu beletristike naći ćemo Crtu razdvajanja Jeana Christopha Rufina, a na stručno-znanstvenom odjelu Neuropsihoanaliza: Mozak, um i psihoterapija Mirka Čorlukića.

U Vijestima Krugova saznajemo da je Stjepan Radić dobio svoju ulicu u Pragu, da je otvoren natječaj za najbolju književnost na društvenim mrežama, govorimo o festivalu grafita u Bolu na Braču…

Na današnji datum rođeni su Dante Alighieri, Ivan Kukuljević Sakcinski, Peter Higgs, stupio je na snagu Statut grada Dubrovnika, turska vojska zauzela je Konstantinopol, donesena je Austro-ugarska nagodba, dogodili su se veliki neredi na Heyselu, poginuo je Bartolomeu Dias, postavljena je prva javna telefonska govornica na svijetu, osvanula je prva reklama za Coca-Colu, prikazan je prvi zvučni film u boji, osvojen je Mount Everest, osnovano je Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Dramsko kazalište Gavella, američka kablovska TV mreža CNN počela s radom, proglašen je Nacionalni park Una… Umrli su Humphry Davy, Mary Pickford, Romy Schneider, Miljenko Prohaska…

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti otkrivaju zašto psi naginju glavu kad nas (“pažljivo”) slušaju, a završavamo izrekama Johna F. Kennedyja koji je rođen na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Josefa Suka, Isaaca Albeniza, Milija Aleksejeviča Balakireva, Igora Stravinskog, grupa Film, Oasis, Passengers, te Ivice Šerfezija i Melisse Etheridge.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1204 na programu je u utorak 29. svibnja od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 2. lipnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.