Novi slučaj zaraze koronavirusom u županiji, ukupno 60 ljudi u samoizolaciji

Iz Županijskog stožera za civilnu zaštitu javljaju kako je danas nakon testiranja potvrđen još jedan uzorak sa sumnjom na koronavirus čime je ukupan broj osoba oboljelih od COVID-19 infekcije na području Koprivničko-križevačke županije porastao na ukupno 20 slučajeva. Osoba s pozitivnim nalazom dobrog je zdravstvenog stanja, nalazi se na liječenju i pod epidemiološkim nadzorom u kućnoj samoizolaciji, isto kao i svi bliski kontakti koji su bili u doticaju s oboljelom osobom.

Tijekom posljednja 24 sata izvršena je opsežna epidemiološka obrada svih kontakata koje su bile u doticaju s tri osobe kojima je jučerašnjim testiranjem potvrđena COVID-19 infekcija. Obrađenim kontaktima sukladno protokolima su propisane mjere samoizolacije. Trenutno je na području Koprivničko-križevačke županije mjerom samoizolacije obuhvaćeno ukupno 60 osoba iz kategorije primarnih kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

Zdravstveni sustav Koprivničko-križevačke županije funkcionira bez poteškoća, a iz koprivničke bolnice danas su u dvotjednu kućnu samoizolacije otpuštene i dvije pacijentice koje više ne pokazuju simptome oboljenja uzrokovanog koronavirusom.

Epidemiološka slika županije i dalje je vrlo dobra, a dinamika i kretanje epidemije COVID-19 infekcije je očekivana i u trendu kontroliranog upravljanja. Tijek i pojava novih oboljenja u skladu je s nastojanjima da se primjenom mjera i uputa osigura što manji broj težih bolesnika kako bi zdravstveni sustav svima pružio najbolju skrb.

S time u vezi, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na odgovorno ponašanje te poštivanje svih mjera uz obavezno održavanje osobne higijenu te higijene prostora, izbjegavanje socijalnih kontakata i poštivanje fizičkog razmaka kako bi se u idućih nekoliko tjedana kada se očekuje vrhunac epidemije spriječilo širenje zaraze bolesti.

Stožer posebno upućuje molbu prema trgovačkim lancima i manjim trgovinama da vode računa o obaveznom osiguranju svih potrebnih mjera dezinfekcije i broju osoba unutar svojih prostora uz apel građanima da prilikom odlaska u kupnju namirnica nose zaštitnu masku i rukavice te održavaju potrebnu fizičku distancu prema ostalim kupcima.

S obzirom da se nalazimo u Velikom tjednu te je zbog toga očekivana povećana aktivnost građana, Stožer upućuje molbu svim građanima da ostanu u svojim domovima te se ne okupljaju ispred ili unutar vjerskih objekata već da poštuju smjernice Hrvatske biskupske konferencije te zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josip Bozanića koje govore kako se do daljnjega liturgijska slavlja i obredi održavaju bez prisustva vjernika. Stožer će uputiti i dopis župama na području Koprivničko-križevačke županije kojim će još jednom podsjetiti na ove smjernice, a u cilju zaštite zdravlja stanovnika.

Vezano

Komentari su zatvoreni.