Mladi astronomi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ održali predavanja na „2. hrašćinskom astru“

Foto: OŠ Vladimir Nazor Križevci

WP 20180520 18 24 47 Pro

U nedjelju, 20. svibnja članovi grupe Mladi astronomi koju vodi učitelj Tomica Turković sudjelovali su u manifestaciji 2. hrašćinski astro. Organizator manifestacije je Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćine, općine u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je poznata po padu meteorita na njeno područje.

Pad se dogodio u 18.st. i po mnogočemu je značajan. Bio je to prvi zabilježeni pad željeznih meteorita praćen svim pojavnostima (grmljavina, trag na nebu, ostaci na zemlji) koji je potpuno istražen i dokumentiran. Hrašćinski meteorit prvi je i najveći u poznatoj zbirci meteorita bečkog Prirodoslovnog fakulteta. Da bi se očuvao ovaj važan dio svjetske i hrvatske znanstvene baštine, pokrenuta je manifestacija Hrašćinski astro.

Članovi skupine Mladi astronomi OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci doprinijeli su manifestaciji održavši četiri predavanja. Luka Pisačić obradio je temu Veliki prasak, Luka Brlek Zvijezde, a pridružile su im se gimnazijalke koje također pohađaju ovu izvannastavnu aktivnosti – Ena Belani s predavanjem Crne rupe i Marija Novosel s temom Gravitacijski valovi. Mladi astronomi posjetili su mjesto pada meteorita, slušali zanimljiva predavanja drugih predavača i promatrali nebo velikim teleskopom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.