Javna tribina: Stambene zadruge od ideje do prakse

Foto: pixabay.com

Zgrada / Gradnja
Zadruga za etično financiranje, Zadruga otvorena arhitektura i Grad Križevci pozivaju Vas na tribinu Stambene zadruge – od ideje do prakse, koja će se održati u petak, 4. svibnja, 2018. u 18:00 sati u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima.

Rješavanje stambenog pitanja jedan je od najvažnijih društveno-političkih i ekonomskih problema diljem Europe, a u posljednje vrijeme postaje i gorući problem u Hrvatskoj. Nedostatak javnih investicija dovodi do smanjenja pristupačnog stambenog prostora, dok privatni investitori vođeni logikom tržišta i profita diktiraju visoku cijenu stanova.

Odgovarajući na ove izazove, u pojedinim europskim zemljama (Švicarska, Austrija, Francuska, Engleska), stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stanovanju širokim društvenim skupinama.

Vodeći se pozitivnim primjerima iz drugih zemalja i uvažavajući pritom specifičnosti lokalnog konteksta, cilj nam je implementirati slične modele stambenih zadruga i u našem okruženju.

Na tribini ćemo govoriti o mogućim pristupima rješavanju stambenog pitanja putem stambenih zadruga i ulozi lokalnih samouprava u njihovoj implementaciji te ćemo predstaviti inicijative koje djeluju u smjeru organiziranja stanovanja putem zadružnih modela.

Događaj je organiziran u okviru višednevne radionice o stambenim zadrugama koje organizira Zadruga za etično financiranje, Zadruga otvorena arhitektura i Grad Križevci u suradnji s ostalim partnerskim inicijativama iz inozemstva. Radionice su dio procesa izgradnje međunarodne mreže stambenih zadruga čiji je cilj razmjena znanja i iskustava, međusobne pomoći i zajedničkog rada na projektima.

Na tribini će govoriti Geert De Pauw (Community Land Trust, Bruxelles), Gradonačelnik Grada Križevaca, Ana Džokić (Ko gradi grad, Beograd), Rok Ramšak (Zadrugator, Ljubljana)
Moderira: Iva Marčetić (Zadruga otvorena arhitektura, Zagreb)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.