Izložba fotografija Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva

Zahvaljujući strateškom položaju, područje naše zemlje oduvijek je bilo mjesto susreta i preklapanja različitih kultura i tradicija, čije je uzajamno djelovanje tijekom povijesti postavilo temelje razvoju suvremene europske države ponosne na svu raznolikost i bogatstvo svoga podrijetla. Izložbom fotografija starih srednjovjekovnih gradova i utvrda iz objektiva Tomislava Rosandića, posjetiteljima se predstavlja jedan segment tog bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa naše zemlje.

Cilj je ovoga izložbeno edukativnog projekta prezentirati neke od najznačajnijih i najdojmljivijih graditeljskih spomenika, ujedno i arheoloških nalazišta te ukazati na vrijednosti koje ovu vrstu nepokretne kulturne baštine čine iznimno važnom iz raznih perspektiva. O našim usamljenim divovima najviše brinu Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje, uz samu fizičku zaštitu, prikupljaju podatke i građu o njima kako bi se stanje i problematika zaštite te njihova upravljanja približila javnosti. Njihova je ugroženost često alarmantna, jer ponajviše zbog položaja odnosno teže pristupačnosti, ali često i nedostatka gospodarsko-ekonomskih interesa mnogi od njih polako propadaju.

Ipak, brojni su i oni s mnogo sretnijom sudbinom koji su uspješno istraženi i obnovljeni te više nisu usamljeni jer su dio sve značajnije kulturno-turističke ponude. Stoga svakim njihovim spomenom, svakom posjetom i bilo kojim oblikom njihove promocije možemo i moramo pokušati još više istaknuti njihovu vrijednost.

Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.