Križevci među kandidatima za stjecanje statusa ‘Grad – prijatelj djece’

Foto: Krizevci.hr

savjetovanje

Grad Križevci nastavlja s aktivnostima za dobivanje prestižnog statusa „Grad – prijatelj djece“. Prošli tjedan je tako održano savjetovanje o akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojem je prisustvovao predsjednik Koordinacijskog odbora Akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“ zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško s obzirom da je Grad Križevci kandidata za stjecanje prestižne titule „Grad Križevci – prijatelj djece“.

Savjetovanje je organizirao Savez društava Naša djeca Hrvatske uz potporu Hrvatske zajednice županija s ciljem davanja smjernica koordinatorima akcija oko dobivanja prestižnog statusa. U ime Saveza okupljene je pozdravila dopredsjednica Saveza i članica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Sonja Borovčak predstavivši uspjeh Akcije u proteklih 19 godina provedbe.

U uvodnom dijelu izlaganja prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece” predstavio je Osnovne postavke metodologije ocjenjivanja akcije, a tajnica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, prof. Snježana Krpes predstavila je Završni izvještaj o samoocjenjivanju. Predsjednica Koordinacijskog odbora Akcije „Grad Split – prijatelj djece“ Anđelka Visković predstavila je svoje iskustvo kao koordinator akcije dok je dr.sc. Zrinka Ristić Dedić ispred Instituta za društvena istraživanja predstavila provođenje istraživanja iz perspektive djece.

Jednu od najvažnijih značajki ove i drugih akcija koje Savez sa partnerima provodi za dobrobit djece predstavila je tajnica DND Zabok Jasenka Borovčak, ujedno i članica Prosudbenih komisija za izvide u gradovima i općinama te predstavila doprinos i važnost volonterskog rada kao i medijsku promidžbu u stjecanju naziva grad/općina – prijatelj djece. Članice Prosudbenih komisija, Krpes i Borovčak, iznijele su svoja iskustva iz izvida lokalnih sredina, a sudionici su također imali mogućnost iznijeti svoja pitanja i primjedbe vezane uz postupak ocjenjivanja.

U Križevcima se puno radi s djecom i za djecu. Imamo naknade za rodilje, sufinanciramo smještaj djece u vrtić, prijevoz učenika te udžbenike. Početkom ove godine osigurana je besplatna školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva, osigurali smo i pomoćnike u nastavi, a cilj nam je omogućiti i besplatne školske udžbenike. Mislim da Križevci zaslužuju ovaj prestižan status i da njegovim stjecanjem nećemo stati nego će nam to biti samo dodatna motivacija za dalje,“ naglasio je zamjenik Šaško.

Vezano

Komentari su zatvoreni.