Magda Logomer Herucina – posljednja križevačka ‘vještica’

18. stoljeće obilježeno je progonom vještica. Kad kažem “vještica”, mislim na žene koje su zbog bilo kakve besmislene optužbe, mučene kao vještice. Vještice su bile krive za svo zlo koje se događalo tj. bile su krive za sve ono što ljudski um nije mogao dokučiti. Možemo reći da nije bilo područja ljudskoga života i djelovanja, na koje vještice svojim “coprijama” nisu mogle utjecati. Na području grada Križevaca zabilježeno je 37 osumnjičenih vještica. Posljednja i najznačajnija bila je Magda Logomer, zvana Herucina.

Ne, Herucina nije posljednja zagrebačka vještica. Herucina je posljednja KRIŽEVAČKA vještica. Dovoljno je da se njezino ime upiše u Google tražilicu i pronađu osnovni podatci iz kojih se može zaključiti odakle je Magda Logomer Herucina. No, nije naodmet još jednom iznijeti te podatke. Naime, Magda Logomer, zvana Herucina, rođena je 1706. godine u selu Podgajec, okolica grada Križevaca. Krštena je u crkvi Svete Ane u Križevcima. Magda Logomer udala se za Franju Heruca, po čijem prezimenu je i dobila nadimak Herucina.

1757. godine Herucinu je za vještičarenje optužila susjeda Eva Oblačić, koja je izjavila da je jedne večeri, kada je imala veliku groznicu, k njoj doletjela Magda Logomer u obliku muhe i strašno je uznemiravala. Na osnovu takvih optužbi, protiv Magde je podignuta optužnica te ju je sud osudio na torturu (mučenje). Mučili su je na najstrašniji način dugo vremena te je ona nakon dugog poricanja priznala sve što su ispitivači htjeli. 22. travnja 1758. godine, Magda je osuđena na smrt na lomači.

Ovdje je veliku ulogu odigrala carica Marija Terezija, koja je tadašnjem banu Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, grofu Franji Nadasdy-u, naredila da osuđenu Herucinu hitno dopremi u Beč. Caričin dvorski liječnik, Van Swieten, je dugo liječio Herucinu od posljedica teške torture i zgražao se nad barbarskim načinom mučenja kojem je bila podvrgnuta. Van Swieten je opširno analizirao sve besmislice sudskog procesa protiv Herucine i dokazao krajnje praznovjerje i glupost sudaca. Carica je na to odredila da se Herucina pusti na slobodu. Osiguran joj je siguran povratak i boravak kod kuće u Križevcima. Za pretpostaviti je da je ostatak života tu i provela, no daljnjih informacija nemamo.

Dakle, Herucina nema nikakve veze sa Zagrebom, tako da ne vidim razlog zašto bi je itko prozivao zagrebačkom vješticom. Ove godine će biti 260. godišnjica njezinog oslobođenja i posljednjeg procesa zbog zločina čarobnjaštva na ovim prostorima, zato ne dajmo da nam oduzmu našu sugrađanku.

Vezano
2 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Tko je zene proglasavao vjesticama i tko ih je tamanio nemilice?
    Zavezimo joj kamen oko noge i bacimo je u rijeku,ako potone onda je vjestica!
    Hoce li se na ovom Planetu naci snage koje ce se izboriti Svjetski dan zrtava katolicke crkve…………..vise?!

  2. Anita piše:

    Bravo postujemo sve takozvane vjestice al nedamo svoju Krizevacku,bravo Silvija!

Komentari su zatvoreni.