Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1191

Sedam godina od pada meteorita Križevci - 5. veljače 2011. (Foto - do sada priznati i registrirani padovi meteorita u Hrvatskoj - Hrvatska meteorska mreža)
Sedam godina od pada meteorita Križevci – 5. veljače 2011. (foto: do sada priznati i registrirani padovi meteorita u Hrvatskoj – Hrvatska meteorska mreža)

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a koji se obilježava 27. siječnja, Forum žena SDP-a Križevci i Udruga antifašista Križevci u petak, 26. siječnja, organizirali su predavanje Holokaust: nacističko oblikovanje ‘industrije smrti’ koje je u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković održao profesor na Sveučilištu Sjever dr. sc. Željko Krušelj. Danas slušamo drugih dvadesetak minuta tog predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Bajka o šeširu koji je imao čovjeka Nene Lončar, knjiga za mlade je Tajni leksikon Želimira Hercigonje, na odjelu beletristike Sluškinjina priča Margaret Atwood, te na stručno-znanstvenom odjelu Zemlja nakon nas: kakve će tragove ljudi ostaviti u stijenama Jana Zalasiewicza u suradnji s Kim Freedman.

U Vijestima Krugova saznat ćemo da Louvre traži vlasnike umjetnina koje su nacisti ukrali za vrijeme rata, da je u Egiptu pronađena grobnica svećenice iz doba pete dinastije faraona, da su filmovi Manivald i Ježeva kuća uvršteni na festival kratkog filma u Francuskoj, da se u Križevcima priprema koncert povodom Valentinova, te da ovoga vikenda u Klubu kulture počinje 1. Križevački jazz festival.

Na današnji datum rođeni su Džore Držić, Charles Wheatstone, Mary Leakey, Zsa Zsa Gabor i François Truffaut; žene su dobile pravo glasa u Velikoj Britaniji, u prodaju puštena igra Monopoly, osnovan je Međunarodni sud u Haagu, igrači Manchester Uniteda stradali su u avionskoj nesreći u Münchenu na povratku s utakmice u Beogradu, Jack Kilby je prijavio patent za prvi integrirani krug, otvorene su dvoje Olimpijske igre, pakistanski nuklearni stručnjak Abdul Kadir Kan, smatran tvorcem nuklearne bombe Pakistana, nakon pet godina oslobođen je iz kućnog pritvora; umrli su venecijanski izdavač i tiskar Aldo Manucio, poznat po tome što je prvi upotrebio kurzivna slova (italic), Franjo Petrić, Carlo Goldoni, Joseph Priestley, Vuk Stefanović Karadžić, Gustav Klimt, Edward Emerson Barnard, britanski kralj George VI, Fran Bubanović, Arthur Ashe i Slavko Mihalić…

U Svemirskom kutku govorimo o nekim obljetnicama (7 godina od pada meteorita Križevci) i novostima u astronomiji i astronautici, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima saznajemo da su arheolozi u Srednjoj Americi pronašli skriveni grad, a emisiju završavamo nekim mislima Boba Marleya.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Pierrea Bricea (!), Falca, Natalie Cole, grupe Borna Šercar’s Jazziana Croatica i The Wailing Wailers, odnosno Boba Marleya, te glazbu Martina Böttchera i Giuseppea Verdija.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1187 emitira se u utorak, 9. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 13. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.