Započeo ciklus radionica “Rana pismenost – u čemu je kvaka?”

Foto: vrtic.krizevci.hr
"Dječji vrtić Križevci - radionice za odgojitelje"
Dječji vrtić Križevci – radionice za odgojitelje

U srijedu, 24. siječnja 2018. u Dječjem vrtiću Križevci održana je prva u sklopu niza radionica „Rana pismenost – u čemu je kvaka?“ za poticanje predvještina čitanja i pisanja. Radionice vodi Maja Krušić, logopedinja u Dječjem vrtiću Križevci, a namijenjene su odgojiteljima Dječjeg vrtića Križevci, Dječjeg vrtića Zraka sunca, Dječjeg vrtića Sveti Josip, Dječjeg vrtića Čarobna šuma, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te igraonice pri Gradskoj knjižnici Franjo Marković.

Radionice su bazirane na iskustvenom učenju uz kratki teorijski osvrt na ranu pismenost te znanja i vještine koje čine ranu pismenost. Tema prve radionice bila je „Fonološka svjesnost“, a tijekom sljedeća 4 mjeseca održat će se još 4 radionice s temama: „Rječnik i pripovijedanje“, „Imenovanje slova i svjesnost o pisanom tekstu“, „Grafomotorika“ i „Predmatematičke vještine“.

Cilj radionica je podučiti odgojitelje kako prepoznati pojavnost određenih aspekata rane pismenosti u određenoj dobi i načinima poticanja unutar skupine kroz vođene aktivnosti, u oblikovanju materijala u centrima početnog čitanja i pisanja i savjetovanju roditelja.

Pretpostavka je da će bolje poznavanje urednog razvoja predvještina čitanja i pisanja odgojiteljima pomoći u uočavanju odstupanja i rizika za specifične teškoće učenja: disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.