P.O.I.N.T. postavio meteorološku postaju u Križevcima

Meteorološka postaja KriževciVeć se nekoliko tjedana Križevci nalaze na popisu svjetskih online servisa poput Weather Undergrounda – automatskih meteoroloških postaja u čije baze se svakih nekoliko minuta upisuju podaci s nove križevačke meteorološke postaje, a na osnovu kojih se širom svijeta rade prognostičke karte te se koriste u brojnim znanstvenim disciplinama i primjenjuju u svakodnevnim životnim prilikama.

Postaja je također spojena na portal hrvatske meteorološke udruge Crometeo u postojeću mrežu automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com te je tako postala dio velike mreže automatskih meteoroloških postaja u Hrvatskoj.

Riječ je o profesionalnoj, automatskoj meteorološkoj postaji Davis Vantage Pro 2 koju su uz prateću opremu i posebnog računala postavili i nekoliko tjedana testirali članovi udruge P.O.I.N.T. Svoju potpunu autonomiju postaja ostvaruje putem solarnih panela i ugrađene baterije. Spojena je bežično na namjensko računalo preko kojeg se spaja i na internet. Tako svi zainteresirani i znatiželjni građani Križevaca imaju mogućnost pristupa podacima mjerenja vanjske minimalne, maksimalne i trenutne temperature zraka, tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te relativnoj vlažnosti i količini oborina iz minute u minutu. Izmjereni podaci pohranjuju se na poslužiteljima udruge ali i navedenim vanjskim servisima te su javno i besplatno dostupni javnosti u realnom vremenu. Licenca pod kojom se podaci objavljuju je Open Data Commons Attribution što znači da se podaci mogu slobodno koristiti uz obavezno navođenje izvora. Uređaj je u ovoj još uvijek testnoj fazi postavljen na lokaciji Pušća.

meteo.krizevci.info
Prikaz trenutnog vremena na meteo.krizevci.info.

Pored očite praktične svrhe u kojoj se ovakav tip profesionalnih meteoroloških stanica koristi u agrokulturi, industriji i turizmu, postoji i edukativna, metodološka komponenta ovog projekta, a to je da se popularizira i demistificira znanstvena metoda. Mjerenje prirodnih fenomena, skupljanje podataka, njihova analiza i interpretacija, razvoj matematičkih modela koji bi objasnili opažanja osnovni su alati prirodnih znanosti kojih je i meteorologija dio. Razumijevanje tog procesa nastanka znanja demistificira i popularizira prirodoslovlje, a i znanost općenito. Upravo je to bio jedan od važnih elemenata i pri odabiru ove postaje i popratnih komponenata – da učenicima, studentima, ali i široj populaciji može pružiti platformu za istraživanje. U ambicioznijem kontekstu, ovakva postaja ima potencijal i da se upotrijebi za znanstvena istraživanja.

Mjerni podaci, neposredno sa stanice, prenosit će se 24 sata dnevno na posebnoj stranici meteo.krizevci.info, ali i na portalu Križevci.info u skraćenoj formi u za to posebno razvijenom widgetu u desnom stupcu naslovnice Portala.

Ovaj projekt, koji je realiziran isključivo vlastitim sredstvima Udruge i angažmanom njezinih članova, svojevrstan je dar lokalnoj zajednici za ove predstojeće blagdane.

Davis meteo stanica

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.