Održan 9. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’ u Križevcima

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 2. prosinca 2017. održana je završna svečanost 9. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Zvijezda jutarnja“. Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu „Zafalni himnuš Majčici Božji Bistričkoj“, druga nagrada Nadi Bošković iz Samobora za pjesmu „Ti slavna, ti lepa, ti draga“, a treća nagrada Ljiljani Lukačević iz Ivanca za pjesmu „Samo žene“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je dodijelio provincijski vikar fra Goran Rukavina.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Jelki Pavišić iz Velike Gorice za priču „Nježno srce u kamenom okviru“, druga nagrada Tomislavu Milohaniću iz Poreča za priču „Hlapac i vrah“, a treća nagrada Snježani Tišljarić iz Ždale za priču „17. 7. 2017.“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. ravnatelja mons. Ivan Miklenić.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Nives Opačić iz Zagreba za putopis „Sakristanu svih istarskih crkava“, druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis „Hlibivka“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za putopis „Vrpolje(nje) prehodanim susvitom“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ uručio fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana franjevaca konventualaca na Svetome Duhu u Zagrebu.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Vjekoslavi Jurdana iz Lovrana za esej „Cantare amantes est – Pjevanje je za zaljubljene“, druga nagrada dodijeljena je Zdravku Gavranu za esej „Duša i duh“, a treća nagrada Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Marija svjetlosti puna“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio prior karmelićanskog samostana u Splitu o. Zlatko Pletikosić.

U žanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Tišina budnoga tišlera“ autora Tomislava Šovagovića iz Zagreba, druga je nagrada dodijeljena Željku Bajzi iz Zagreba za monodramu „Blaženstvo vekivečno“, a treća nagrada Nedjeljki Andrić-Novinc iz Slavonskog Broda za monodramu „Gora preobraženja – putovnica za Nebo“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je u ime Provincije uručio fr. Ivan Marija Tomić.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, pokrovitelja križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina i Grada Križevaca. Uime domaćina nagrađenima su čestitali križevački gradonačelnik Mario Rajn, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka te članovi Upravnog odbora Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Željko Štubelj i Roko Bašić. Susretu su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora saborski zastupnik Branko Hrg i predstavnica Koprivničko-križevačke županije Ana Mušlek. Književni susret održan je uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Križevaca, Grada Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d. i Zadruge Žumbar.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran, a član stručnog ocjenjivačkog suda mr. sc. Božidar Petrač govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen Blaženoj Djevici Mariji te predstavio zbornik izabranih radova „Zvijezda jutarnja“.

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, predvodio franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik. Tri dana uoči 99. godišnjice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, o. Glavnik je u propovijedi rekao da je životni put Stjepana Kranjčića ohrabrujuć za današnje ljude. „Taj je župnik živio ljudskost po kojoj je blizak svima nama, i odlično je iskoristio svoje vrijeme. Na nama je da odlučimo hoćemo li u našim životima hraniti strahove koji nam svakodnevno dolaze ili ćemo hraniti svoje snove utemeljene na Božjim zakonima. Kao vjernici se trebamo odlučiti za ovo drugo jer je na nama da živimo za ideale baš onako kako je živio župnik Stjepan Kranjčić“, rekao je u propovijedi o. Glavnik i najavio da će 2018. biti godina spomena 100. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjice njegove smrti.      Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Lucije Dujmović i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalno-instrumentalni sastav „Amorose“, a voditeljica je bila Tanja Baran.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2017., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javio 141 autor iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Italije, Njemačke i prvi put iz Australije, s ukupno 200 radova (113 pjesama, 52 kratke priče, 13 putopisa, 16 eseja i 6 monodrama). Od pristiglih radova, 27 je radova izabrano za objavu u zborniku, 9 je radova javno izvedeno, a 15 nagrađeno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.