Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1180

Posljednja do sada dobro vidljiva konjunkcija Venere i Jupitera iz Križevaca, snimljena krajem lipnja 2015. (foto R.Matić) Ovogodišnja za nas nije 'uspjela', bilo je oblačno i kišovito.
Posljednja do sada dobro vidljiva konjunkcija Venere i Jupitera iz Križevaca, snimljena krajem lipnja 2015.  Ovogodišnja, 13. studenoga, za nas nije ‘uspjela’, bilo je oblačno i kišovito. (foto R.Matić)

Prvi događaj na ovogodišnjem Culture Shocku, 2. ožujka, bila je projekcija filma Gazda koji je donio osobno autor Dario Juričan, a s njim je došao i autor istoimene knjige Saša Paparella. Nakon projekcije razvio se živahan razgovor između autora filma i knjige i posjetitelja. Poslušat ćemo posljednji, četvrti nastavak snimke ovoga razgovora, posljednjih petnaestak minuta.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su knjiga o vampirima u tradicijskim vjerovanjima, Priče o drevnim duhovima Montaguea Rhodesa Jamesa te jedan roman Monique Schwitter. Najavljujemo povodom Mjeseca hrvatske knjige predstavljanje knjige Hrvatsko zagorje: umjetnost, arhitektura, krajolici autora Nikole Žulja i Zdenka Baloga, te predavanje o disleksiji.

U Vijestima Krugova govori se o “animalističkom rječniku” koji se pojavio na nedavno završenom sajmu knjiga Interliber, saznat ćemo od čega je umro Frédéric Chopin, te o izložbi rijetkih fotografija iz arhiva ruske agencija TASS. Od lokalnih vijesti izdvajamo skora događanja u Klubu kulture te najavljujemo koncert katedralnog zbora Križevci.

Na današnji datum rođeni su Robert Fulton, Jawaharlal Nehru, August Šenoa, Claude Monet, Astrid Lindgren i Peter Norton, BBC je započeo s radio emitiranjem u Velikoj Britaniji, izumljena je bušilica za papir, prvi put je tiskan roman Moby Dick, jedna novinarka započinje uspješan pokušaj putovanja oko svijeta u manje od 80 dana, prvi je put jedan avion uzletio s palube broda. patentiran je rubinski laser, oslobođen je Lech Wałęsa. Umrli su Antun Mihanović, Justinijan Veliki, Aleksandar Nevski, sveti Nikola Tavelić, Gottfried Leibniz, Georg Wilhelm Friedrich Hegel i Bertha Morris Parker.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, na primjer o otkriću Sedne, o našem neuspjelom pokušaju promatranja konjunkcije Venere i Jupitera, o promatranju jedne zvijezde kakva će biti i naše Sunce pred kraj svoga vijeka, o aktualnim događajima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, o skorom padu kineske svemirske stanice, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti pokušavaju predvidjeti što bi se desilo s našim planetom kad bi se Sunce iznenada mirno ugasilo ili jednostavno nestalo, a emisija završava riječima Augusta Šenoe.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Frédérica Chopina, Leopolda Mozarta, Johanna Nepomuka Hummela, Davida Gilmoura, Johna Henryja Barbeeja, grupe Azra i grupe Styx, Stephena Bishopa, Johnnyja A., Yannija, Manuela de Falle i Narcisa Yepesa.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1180 emitira se u utorak, 14. studenoga od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 18. listopada od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.