Na početnoj konferenciji predstavljen projekt ‘Prilika za sve 3’

U prostorijama Županijske uprave u utorak, 24. listopada održana je početna konferencija projekta „Prilika za sve 3“ kojim je nastavljena dobra praksa iz prethodne dvije školske godine te je osigurano 56 pomoćnika u nastavi za 62 učenika s teškoćama u razvoju. Projekt je vrijedan 10.147.603,20 kuna, od čega 95% sufinancira Europski socijalni fond kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., dok će preostalih 5% osigurati Koprivničko-križevačka županija, a kroz 48 mjeseci ostvarit će se brojni pozitivni učinci za ravnopravno uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav, kao i osigurati nova zapošljavanja.

Župan Darko Koren zahvalio je svima koji sudjeluju u projektu, a posebno partnerima PORA-i Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja te 16 osnovnih i 6 srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije, kazavši: „Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koje provodimo u sustavu obrazovanja posljednjih godina, a od njega nismo odustali ni kada je u kratkom periodu izostala financija potpora EU fondova, jer smo prepoznali njegovu vrijednost za učenike s teškoćama u razvoju. Cijelo naše društvo možemo promatrati kao veliki lanac koji je jak koliko je jaka njegova najslabija karika. U tom smislu, zadaća nam je pomoći onima kojima je pomoć potrebna, jer smo time i mi jači.“

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić dodala je kako je zadovoljstvo okupiti se povodom uspješno apliciranih projekata koji donose europska sredstva u našu Županiju.
„Partnerstvo i suradnja uvijek su dobar model za postizanje ovakvih dobrih rezultata, a upravo se kroz suradnju došlo do novih ideja i projektnih prijedloga koje ćemo kandidirati prema nekim drugim sredstvima EU fondova i tako nastojati poboljšati uvjete rada u našim školama.“, poručila je ravnateljica Birčić te naglasila kako je „Prilika za sve 3“ jedan od ukupno 30-tak projekata koji se provode u POR-i u proteklih godinu dana, a koji su ukupno vrijedni 83 milijuna kuna.

U ime ravnatelja škola, riječi zahvale uputila je ravnateljica Osnovne škole Ivana Lackovića Croate Kalinovac, ujedno i voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, Mirjana Bazijanec kazavši: „Iznimno smo zadovoljni što je projekt nastavljen te što su osigurana sredstava za četverogodišnje razdoblje što će omogućiti kontinuitet i veću kvalitetu rada s djecom s teškoćama u razvoju. Naša je škola od početka uključena u projekt, učenici se osjećaju prihvaćeno i uspješno, a pomoćnici im pomažu u brojnim aktivnostima i uvode u nastavu.“

Na kraju uvodnog dijela, voditelj projekta Vladimir Šadek održao je prezentaciju te predstavio glavne ciljeve i aktivnosti, pojasnivši kako je projekt prijavljen na otvoreni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“. Također je dodao kako financijski udio Županije u projektu iznosi nešto više od 500 tisuća kuna te kako postoji mogućnost da se 80 posto tog iznosa financira preko natječaja Fonda za regionalni razvoj. Opći cilj projekta je poboljšanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač, a novost je da su ciljna skupina učenici, a ne pomoćnici kao u prijašnja dva projekta. Natječaji za pomoćnike provode se prije početka školske godine, sukladno propisanim kriterijima, a prije početka rada obvezni su završiti edukaciju.

Župan je novim pomoćnicima u nastavi, koji su se po prvi put uključili u projekt, uručio certifikate o položenoj edukaciji te im poželio mnogo uspjeha u obavljanju radnih zadataka, a konferenciji su još prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici županijskih upravnih tijela, članovi projektnog tima, ravnatelji i predstavnici škola te pomoćnici u nastavi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.