U petak u ‘Modecu’ obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize

Vec šestu godinu za redom Udruga osoba s invaliditetom Križevci se uključuje u obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize. Ovogodišnja tema pokreta posvećena je podizanju znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi pod sloganom “Ja sam ovdje”. U petak, 6. listopada 2017. godine u 9 sati u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca jedna osoba s cerebralnom paralizom iz Udruge osoba s invaliditetom Križevci ispričat će svoju priču.

– Senzibilizacijom učenika i nastavnika pokazujemo da su osobe s cerebralnom paralizom ravnopravni članovi društva koji imaju pravo ostvariti svoj puni potencijal, ističe predsjednik udruge Petar Gatarić, napomenuvši šest područja na kojima se može napraviti promjena na bolje: javna svijest, građanska prava, dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga, kvaliteta života, obrazovanje te doprinos društvu, uključujući zapošljavanje.

Svjetski dan cerebralne paralize, 6. listopada, globalni je pokret osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 50 zemalja svijeta. Cerebralna paraliza (CP) najčešći je tjelesni invaliditet u djetinjstvu i također je jedna od najmanje razumljivih. Liječnici ju nerado dijagnosticiraju, previše ljudi prima nedjelotvornu terapiju, previše pojedinaca i njihovih obitelji nema pristup osnovnim informacijama i podršci, premalo se novaca ulaže u istraživanje, a društvo previše zadržava osobe s cerebralnom paralizom izvan vidokruga.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.