Povratak u škole popratimo izvrsnom knjigom iz perspektive djeteta – Emma Donoghue: Soba

Književni kutak se vraća nakon ljetne stanke, i želja mi je preporučiti jednu vrlo interesantnu i emotivno snažnu knjigu. Nekima je “Soba” poznata kao naslov filma iz 2015. koji je donio Oskara Brie Larson, za njenu izvanrednu glumu u ulozi majke Joy. Nekima je možda čak i sama knjiga poznata, ali nadam se da većina ovaj naslov prvi puta čuju, jer o tome piše knjiga – o prvome putu.

Petogodišnji Jack je kao i sva djeca njegovog doba – pun energije, voli svoju majku, voli se igrati, znatiželjan je i sve ga zanima. Ali postoji jedna razlika. Jedna velika razlika. Jack je rođen unutar male sobe u kojoj je zatočen sa svojom majkom. Stari Nick je oteo njegovu majku i drži ih oboje u zarobljeništvu. I tako Jack ne zna za svijet izvan ta četiri skučena zida. No to će se sve jednoga dana promijeniti.

Emma Donoghue, irsko-kanadska spisateljica, ima nevjerojatan dar postavljanja sebe u um radoznalog petogodišnjaka. Kroz prvih par poglavlja mi kao čitatelji otkrivamo nevjerojatan svijet koji Jack smatra svojim domom, ali i cijelim svemirom. Njemu ne postoji ništa izvan sobe, pa zato sve u sobi ima veliku vrijednost. Predmeti su prijatelji, dnevne rutine poput višesatnog vikanja upomoć su upravo to, rutine, poput nama odlazak u školu ili na posao. Ograničen rječnik sa sobom donosi šarm i novi način gledanja na svijet. Gledajući na svakodnevicu kroz perspektivu nekog drugačijeg od sebe vježbamo suosjećanje, nešto čega nikad dosta.

Knjigu “Soba” pronađite na pultu Gradske knjižnice “Franjo Marković” i istražite njihov široki katalog raznih žanrova i autora, što domaćih to i stranih. Ugodno čitanje!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.