Gradski puhački orkestar gostovao na 1. Solin Brass Festu

Prošli vikend je u organizaciji Gradske glazbe Zvonimir Solin i pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije puhačkih orkestara i ansambala (WASBE) u Solinu održan Međunarodni festival puhačkih orkestara Solin Brass Fest 2017, na kojem je uz dva domaća i dva strana orkestra nastupio i Gradski puhački orkestar Križevci. Prva festivalska večer otvorena je u petak svečanom povorkom sudionika središtem Solina te koncertnim nastupom Hrvatskog puhačkog orkestra Gradska glazba Imotski i Puhačkog orkestra Magán Zeneiskola Makó iz Mađarske.

Križevački puhački orkestar je pod ravnanjem Marija Komazina u četrdesetpetominutnom nastupu u subotu izveo sedam skladbi, otvorivši tako koncertnu večer u kojoj je nastupio i Nizhegorodskij Gubernskij Orkestr iz Ruske Federacije. Nakon uvodne koračnice “Under the Double Eagle” J.F. Wagnera, Križevčani su izveli upečatljivu “Ross Roy” Jacoba de Hanna, a u “Ballad for Sax and Band” Alfreda Reeda kao solist je nastupio Marko Čeredar.

Uslijedili su “Jackson 5 Medley”, “Pick Up the Pieces” i “Sing, sing, sing” koji su posebno oduševili publiku koja je dupkom ispunila dvoranu Doma kulture Zvonimir, a svoj nastup Križevčani su zaključili izvedbom “Led Zeppelin on Tour”. O znatnom interesu za križevački orkestar svjedoči i činjenica da su nakon nastupa lokalnim medijima izjave dale predsjednica orkestra Andrea Višak i umjetnička voditeljica Jelka Vukobratović.

Čitav nastup križevačkog orkestra medijski je pokrivao nezavisni portal Križevci.info prijenosom uživo putem Facebooka, a potporu je pružila Križevačka pivovara te Križevačka udruga pivara s predsjednikom Aleksandrom Karreom. Podršku solinskom gostovanju Križevčana došao je pružiti i mladi magistar glazbe Andrija Ječmenjak, rodom Križevčanin koji živi u Solinu i predaje u dvije škole na splitskom području, koji je križevačkoj delegaciji priredio kratki obilazak Solina.

Nakon križevačkog orkestra vrlo aktraktivan koncert je održao orkestar iz Nižnjeg Novgoroda, ruski big band koji je na visokoj profesionalnoj razini izveo mnoge nacionalne i svjetski poznate skladbe u swing i pop obradi te jazz standarde, uz nastupe njihovih vokalnih solista te baletnih umjetnica koje su plijenile pažnju vrhunskim plesnim točkama i raskošnim kostimima. Spomenimo još da je ovaj orkestar nastupao na pozornicama diljem svijeta, a poznati su i kao sudionici kulturnog programa Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Posljednja festivalska večer održana je u nedjelju na splitskoj Rivi gdje je su u dvosatnom programu nastupili gosti iz Mađarske i Rusije, a kako prenosi portal “Dalmacija danas”, brojni Splićani i turisti nisu krili svoje zadovoljstvo pa su svaku od odsviranih skladbi nagradili gromoglasnim pljeskom.

Spomenimo još da se solinski orkestar, predvođen predsjednikom Grgom Bučanom i dirigentom Tončijem Čičerićem, iskazao odličnim domaćinstvom prvog izdanja solinskog puhačkog festivala koje je okupilo oko 250 glazbenika, a realizaciju festivala održanog povodom blagdana Male Gospe i Dana grada Solina potpomogli su Grad Solin i Splitsko-dalmatinska županija te brojni sponzori i donatori.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.