Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1170

Dr.sc. Martina Bradić na tribini Doba evolucijske genetike u Križevcima 1. rujna 2017. (foto Martin Vujić)
Dr.sc. Martina Bradić na tribini Doba evolucijske genomike u Križevcima 1. rujna 2017. (foto Martin Vujić)

Na početku emisije slušamo prvu trećinu predavanja dr. sc. Martine Bradić, Križevčanke s njujorškom adresom i radnim mjestom na tamošnjem sveučilištu, evolucijske genetičarke koja je 1. rujna održala predavanje u Križevcima, u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije, a na temu Doba evolucijske genomike.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su po jedan roman Pavla Pavličića i Zorana Žmirića, te knjiga o sto znanstvenika koji su promijenili svijet. Najavljujemo stručni skup povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta i Međunarodnog dana pismenosti u Multimedijskoj dvorani knjižnice 8. rujna.

U Vijestima Krugova saznajemo da se na datum emisije otvara 4. trijenale autoportreta u Samoboru, da ćemo uskoro moći gledati novi film o Vincentu van Goghu, da bečka knjižnica raspolaže velikom zbirkom pisama Ludwiga van Beethovena, da se uređuje prvi park znanosti u Hrvatskoj, da se Rijeka sprema za svoj mandat Europske prijestolnice kulture, te da se dan poslije ove emisije otvara u Zagrebu festival Organ vida. Najavljujemo i Skaville festival 9. rujna u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Luj VIII i Luj XIV, Tommaso Campanella, Lester Allan Pelton, Marija Jambrišak, Carl Friedrich von Siemens, Raquel Welch, Nikola Kallay, Werner Herzog i Michael Keaton, položen je kamen temeljac za dvorac Neuschwanstein, u Zagrebu je pušten u promet konjski tramvaj, a umrli su Antun Nemčić, Auguste Comte, Crazy Horse, Ludwig Boltzmann, Željko Sabol, Claude Renoir i Majka Terezija.

Otkrivanje spomen ploče Antunu Nemčiću 17. siječnja 2013. na zgradi u kojoj je Nemčić umro 5. rujna 1849. (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje s područja astronautike na datum 5. rujna, obilježavamo 40 godina letjelica Voyager, podsjećamo da Opportunity na Marsu još uvijek “radi”, da se obavlja smjena na Međunarodnoj svemirskoj stanici i da je veliki asteroid proletio “blizu” Zemlje. Govorimo i o položajima i o gibanjima prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti otkrivaju još neke detalje o najmanjoj državi na svijetu, a na kraju emisije ćemo, po običaju, citirati neku zanimljivu misao.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Johanna Christiana Bacha, Giacoma Meyerbeera, Ludwiga van Beethovena, Giuseppea Verdija, Johna Cagea, Buddyja Milesa, Ala Stewarta, te grupa Colosseum i Queen.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1170 emitira se u utorak, 5. rujna, od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 9. rujna od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.