Brojni izlagači domaćim proizvodima oduševili posjetitelje na 15. Danu povrća Koprivničko-križevačke županije

U subotu 6. srpnja na koprivničkom Zrinskom trgu održala se edukativno promotivna manifestacija, jubilarni 15. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije. Manifestacija je i ove godine okupila velik broj izlagača i proizvođača povrća s područja naše županije, a svoje domaće proizvode  iz bogatog asortimana povrćarskih kultura predstavilo je čak 46 izlagača. Otvorenju manifestacije prisustvovao je i župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te županijskim pročelnicima, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, saborski zastupnik Branko Hrg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića  Zdravko Tušek te članica Uprave Podravka Ljiljana Šapina.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Zdravko Matotan  uvodno je kazao kako ova značajna manifestacija, koja je posvećena promociji i razvoju domaće povrćarske proizvodnje, okuplja podravsko-prigorske povrćare koji iz godine u godinu pokazuju svu raskoš i kvalitetu domaćeg proizvoda.

„Manifestacija danas slavi mali jubilej, a kada smo 2005. godine počinjali s Danom povrća imali smo mnogo ambicija. Zamislili smo koncept znanstvenih i stručni skupova te  promotivnu izložbu za naše proizvođače i u tome smo uspjeli. Valja naglasiti kako  naši vrijedni proizvođači danas razvijaju proizvodnju te imaju nove tehnologije, a vrijedno je reći kako smo u početku imali smo 18 proizvođača povrća u našoj županiji upisanih u katalog, a ove godine ih imamo oko 120. Zavidan je to broj na koji smo ponosni“, kazao je Matotan.

Povrtlarska proizvodnja u Koprivničko-križevačkoj županiji ostvaruje značajne pomake po pitanju brojnosti proizvođača, ali još važnije i po obimu  njihove proizvodnje, a tome uvelike pridonose i brojne mjere i subvencije za pravne i fizičke osobe iz djelatnosti poljoprivrede koje kroz sredstva iz Proračuna osigurava Koprivničko-križevačka županija. Naglasio je to i župan Koren koje je u prigodnom govoru iskazao zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije te izrazio zadovoljstvo brojem izlagača, poželjevši da ih iduće godine bude još više.

Ovakve manifestacije služe i za promociju domaćih proizvoda našeg kraja što je izuzetno važan element  kojim se pomaže malim proizvođačima. Volimo reći kako smo poljoprivredna županija i to temeljimo na ljudima koji proizvode poljoprivredne proizvode te prehrambenoj industriji koja može apsorbirati svu tu proizvodnju. Tu je naravno i Podravka kao naša najveća prehrambena industrija i koja je prepoznala važnost ovog koncepta. Okupili smo male proizvođače koji mogu ovaj dan iskoristiti za prodaju, ali ovdje se stvara i jezgra puno ozbiljnije i veće proizvođačke priče“ naglasio je župan Koren.

Što se samih poticaja tiče, Županijska uprava sa svojim službama planski osigurava mjere i poticaje pa se tako  u razvojnom programu nalaze poticaji za podizanje novih višegodišnjih nasada i sredstva za osiguranja u poljoprivredi, a županijski proračun osigurava i subvencije poljoprivrednicima kao pomoć kod izrade dokumentacije za legalizaciju izgrađenih gospodarskih objekata u poljoprivredi,. Tu su još i potpore u pčelarstvu, potpore za zdravlje i jačanje genetskog potencijala u stočarstvu, potpore za poticanje standarda ekonomske veličine te potpore za poticanje industrijske proizvodnje povrća.

Zahvalu proizvođačima i organizatorima uputili su i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je istaknuo iz godine u godinu imamo sve više naših proizvođača povrća,a isto tako i sve veći broj građana koji posjećuju ovu manifestaciju. Sve to govori koliko je naš kraj poljoprivredni, koliko nam je to u genetskom kodu i koliko naši građani vole kupovati izvorne domaće proizvode. Manifestaciju je službeno otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Zdravko Tušek kazavši kako je zadovoljan suradnjom sa Županijom te svim važnim gospodarskim čimbenicima ovog kraja koji potiču razvoj poljoprivrede i suradnju s resornim ministarstvima.

Nakon otvorenja, župan je sa suradnicima obišao štandove proizvođača koji su prezentirali svoje proizvode te iznijeli pohvale i prijedloge za unaprjeđenjem suradnje. Dodijeljena su i priznanja za najbolje uređen štand, a najboljim je proglašen OPG Mijo Popović, drugo mjesto pripalo je OPG-u Anke Štabić, a priznanje za treći najljepši štand osvojio je OPG Ivke Brizić.

Manifestacija, osim promotivnog karaktera, veliku pažnju usmjerava i na edukativni segment kroz stručna predavanja eminentnih stručnjaka koja su se održala prije svečanog otvorenje u prostorima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. Tematika ovogodišnjeg stručnog skupa je bila predstavljanje novog obrazovnog programa Srednje gospodarske škole Križevci namijenjeni povrtlarima te potpore male vrijednosti koje je ove godine Koprivničko-križevačka županija pripremila za proizvođače povrća namijenjenog preradi.

U sklopu današnjeg programa predstavnici županijske uprave i Organizacijskog odbora manifestacije te uzvanici obišli su i zaštićene prostore križevačke tvrtke KTC Agro d.o.o. za proizvodnju povrća u Sokolovcu gdje su se upoznali s novim tehnologijama u proizvodnji rajčice.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.