Županijskim školama za pomoćnike u nastavi više od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Pomoćnici u nastaviMinistarstvo znanosti i obrazovanja, kao Posredničko tijelo razine 1 u postupku odabira projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava UP.3.2.1.03. Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama faza III. donijelo je Odluku o financiranju projekta Prilika za sve 3, čiji je prijavitelj Koprivničko-križevačka županija.

Maksimalni iznos prihvatljivih troškova projekta je 10.147.603,20 kuna, od kojih bespovratna sredstva u okviru Europskog socijalnog fonda iznose 9.640.223,04 kuna, uz sufinanciranje Županije od 5 posto. Opći cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u 16 osnovnih i 6 srednjih škola kojima je osnivač Županija. Partneri u projektu su škole i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a uključena su 62 učenika s teškoćama u razvoju, kojima će pomoć pružati 56 pomoćnika u nastavi.

Aktivnosti projekta započele su 1. kolovoza 2017. godine te završavaju 31. srpnja 2021. godine (4 školske godine), a pomoćnici se zapošljavaju u razdoblju od jedne školske godine, od rujna do lipnja (4 puta po 10 mjeseci). U lipnju i srpnju obavlja se postupak selekcije i prijave učenika s teškoćama u razvoju koji će tijekom školske godine biti uključeni u projekt, dok u kolovozu slijedi novi natječaj za pomoćnike.

Pomoćnik u nastavi pruža neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Baš me čudi, da i pomoćnici niće dobiti sigurniji status na 4. god., pa mi se čini da je “to” opet polovično rješenje?!
    I sami možemo pretpostaviti, kako je to neizvjesnost za pomoćnike, da li će iduću školsku godinu imati posao ili ne?
    Da, uopće i ne spominjem stres učenika, od nove školske godine, a pogotovo na ponovno navikavanje, na evetualno novog pomoćnika.
    Sretno SVIMA!

Komentari su zatvoreni.