Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1169

Predavači i organizatori 5. Križevačke tehnološke večeri 26. kolovoza. Filip Kesteli prvi slijeva. (foto R.Matić)
Predavači i organizatori 5. Križevačke tehnološke večeri 26. kolovoza. Filip Kesteli prvi slijeva. (foto R.Matić)

Na početku emisije slušamo dio tonske snimke 5. Križevačke tehnološke večeri održane u subotu, 26. kolovoza, u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković. Slušali smo četiri predavanja poslije kojih je bila diskusija, a objavit ćemo završnu riječ jednog od organizatora iz inicijative križevačkih informatičara, Filipa Kestelija, koji je govorio o daljnjim planovima ove inicijative.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su romani Violina iz Auschwitza Marije Angels Anglada, Godina seobe srca Andyja Jelčića, te popularnoznanstvena knjiga o fizici i astronomiji Darija Hrupeca.

U Vijestima Krugova saznajemo o arheološkim otkrićima u Peruu i u Jeruzalemu, o prvoj kino predstavi u Gazi nakon više od 30 godina, o otvorenju palestinskog Nacionalnog muzeja, o popularnosti romana Elijahova stolica Igora Štiksa, podsjećamo na svemirske sonde Voyager koje i dalje putuju svemirom, najavljujemo predavanje dr.sc. Martine Bradić u organizaciji križevačkog Zavoda HAZU.

Na današnji datum rođeni su Ingrid Bergman (i umrla je na svoj rođendan), Milivoj Bebić, Janus Pannonius, John Locke, Richard Attenborough, i Predrag Vušović, Novi Vinodolski stradao od Mlečana, Sovjeti su isprobali svoju prvu nuklearnu bombu, poletio je DC-10, uragan Katrina pogodio je američku obalu Meksičkog zaljeva, Michael Faraday je otkrio elektromagnetsku indukciju, Gottlieb Daimler je patentirao motocikl, proizveden je kemijski element rednog broja 109, kasnije nazvan Meitnerium, umrli su Zlatka Radica, Ivan Lacković Croata, Marko Brešković, Guido Cavalcanti, Atahualpa i Charles Darrow…

U Svemirskom kutku spominjemo otkriće još jednih gravitacijskih valova, skorašnji prolazak velikog asteroida pored Zemlje, te trenutne položaje i gibanja sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti otkrivaju neke detalje o najmanjoj državi na svijetu, a pozdravljamo se s jednom izabranom izrekom.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Charliea Parkera, Michaela Jacksona, Leeja Marvina (!), Dinah Washington, te grupa Velvet Underground i The Ventures.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1169 emitira se u utorak, 29. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 2. rujna od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.