Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1264

Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine - U potrazi za supernovom (foto Perzeidi)
Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine – U potrazi za supernovom (foto Perzeidi)

 

Slušamo diskusiju nakon predavanja koje je u sklopu projekta Upoznajmo svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi održao voditelj projekta dr.sc. Andrej Dundović 28. listopada u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Naslov predavanja bio je U potrazi za supernovom.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Treba imati malo sreće Liz Pichon, knjiga za mlade je Luka od Sigeta: Roman za mladež Hrvoja Hitreca, na odjelu beletristike Jesmo li to bili mi, autorica je Luiza Bouharaoua, a na stručno-znanstvenom odjelu Kako ostati bez domovine: Sedam koraka od demokracije do diktature, čija je autorica Ece Temelkuran.

U Vijestima Krugova saznajemo da je Muzej Zagreb 80-ih otvoren u Šangaju, da u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori možemo posjetiti izložbu Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929.-1935.; na istu temu imamo i izložbu u križevačkoj Likovnoj galeriji, da je u Rijeci otvorena izložba Volontiranje na kulturnoj baštini, da je objavljena jedna knjiga Viktora Žmegača, da je kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila ovogodišnju nagradu Emmy, da se serija Simpsoni možda bliži kraju, da se u križevačkom Klubu kulture održava program prilagodbe za srednjoškolce.

Na današnji datum rođeni su France Prešern, Josip Hamm, Jean-Luc Godard, Nicola Amati, John Wallis, Samuel Crompton, Gilbert Stuart, Mary Lamb i Rowland Hill. Dogovoren je kraj Hladnog rata, obavljena je prva transplantacija srca s čovjeka na čovjeka, presuđena je prva rastava braka u povijesti, isproban je prvi parobrod, prvi je put prikazana neonska svjetiljka. Umrli su Dioklecijan, Ardelio della Bella, Carl Zeiss, Marko Fotez, Robert Louis Stivenson, Pierre-Auguste Renoir i Gerhard Rigner.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima govorimo o oscilacijama razine mora, a izreka na kraju emisije pripisuje se Marilyn Monroe.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Friedricha Fuchsa, Antona Weberna, Dmitrija Šostakoviča, Edwarda Elgara, Nina Rote, Kelly i Ozzyja Osbournea, Boba Marleya, grupe Elemental, te pjevanje Marije Callas i Andyja Williamsa.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1264 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 3. prosinca od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.