Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1162

Uz Temu krugova - prirodne zanimljivosti Kalnika (foto R.Matić)
Uz Temu Krugova – prirodne zanimljivosti Kalnika (foto: R.Matić)

Na početku emisije slušamo treći dio, posljednjih petnaestak minuta predavanja i tribine u organizaciji Povijesnog društva Križevci 13. lipnja ove godine, na temu Neke prirodne zanimljivosti Kalnika i Kalničkog prigorja, u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković. Predavač je bio dr.sc. Radovan Kranjčev, jedan od najvećih stručnjaka za prirodne znamenitosti Kalnika.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su reportaža o izbjeglicama koji se žele dokopati Europe, roman Pet uglova Nobelovca Marija Vargasa Llose, te roman Jarčeva pjesma Konstantina Vaginova … Čut ćemo i što možemo raditi u prostorima knjižnice ovoga ljeta.

Vijesti Krugova govore o otkriću do sada nepoznatih Rafaelovih slika, saznajemo da je snimljen dokumentarac o sceni ubojstva iz filma Psiho, te objavljujemo nove pojedinosti o posmrtnom “uznemiravanju” Salvadora Dalija… Udruga KVARK organizira filmsko ljeto uz KineDok. Od prošle srijede svakog tjedna na otvorenoj terasi Galerije K2 besplatno možemo gledati kreativne autorske filmove.

Na današnji datum rođeni su Murat III., Giuseppe Garibaldi i Vlaho Bukovac, u Parizu je otvorena prva u svijetu agencija za zapošljavanje, otvorena je vojna akademija u West Pointu, objavljen je Komunistički manifest, Francuzi poklonili kip slobode Sjedinjenim Državama, pušten je u rad prvi tihooceanski telegrafski kabel, održan je sprovod nadvojvode Franje Ferdinanda, Leo Szilard patentirao je postupak lančane nuklearne reakcije, poginuo je Rudi Čajavec, počela je bitka kod Kurska, u CERN-u objavljeno otkriće Higgsovog bozona, a u SAD se slavi Dan nezavisnosti SAD-a. Baš na sam taj veliki američki praznik umrla su tri od prvih pet američkih predsjednika, dvojica čak isti dan (!), umrli su Marie Curie i Oton Iveković.

U Svemirskom kutku spominjemo više značajnih povijesnih događaja u astronomiji i astronautici na datum 4. srpnja, govorimo i o aktualnim događajima te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti će nam reći kako je skupina znanstvenika najavila osnivanje prve nezavisne države u svemiru, države pravedno uređenog društva, a na kraju ćemo spomenuti jednu izreku drugog američkog predsjednika, Johna Adamsa koji je umro na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu grupe Jefferson Airplane, Billa Withersa, Brucea Springsteena, jazz grupe Karlheinz Miklin Trio, Barryja Whitea…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1162 emitira se u utorak, 4. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 8. srpnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.