Večeras kreće ‘Filmsko ljeto uz KineDok’ na terasi Galerije K2

Udruga KVARK predstavlja Filmsko ljeto uz KineDok, selekciju osam kreativnih autorskih filmova koje križevačka publika može pogledati svakog tjedna u centru Križevaca na netradicionalnoj lokaciji otvorene terase Galerije K2. Ulazak na sve projekcije je besplatan. Večeras je na rasporedu film Turizam koji je svjetsku premijeru imao na 12. ZagrebDox-u – Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, a međunarodnu na Vision du Réelu, 2016. Oočetak projekcije je zakazan za 21 sat.

TURIZAM
Vrijeme: 52
Redatelj: Tonći Gaćina
Jezik: hrvatski
Godina: 2016
Zemlja: Hrvatska

Turizam! je film o vještim lovcima, njihovom plijenu koji ništa ne sluti, kao i o diskretnim sakupljačima koji su tu da pokupe ono što preostane. Svako ljeto mjesta na hrvatskoj obali udvostruče broj stanovnika kroz turističke posjete sa svih strana svijeta. Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često doima i kao jedina. Diljem Jadrana niču, ponekad iz ničega, raznovrsni sadržaji namjenjeni da upotpune tzv. turističku ponudu. Dok jedni love i uzgajaju ribu, drugi je spremaju, treći pak zabavljaju goste…
Životni krug kao da ne prestaje; identiteti, emocije i rezultati transcendiraju s mjesta na mjesto, s lokacije na lokaciju.

O KineDoku

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U 2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.

U obliku zajedničkog doživljaja koji prelazi ustaljene granice kino-dvorana, KineDok stiže u vaš lokalni klub, kafić, galeriju, tavan itd. i poziva vas ne samo da dođete i pogledate film na velikom ekranu, nego i da upoznate autore ili protagoniste filma u neformalnom okruženju i s njima popričate o raznim temama uz piće.

Bez vas, bez predane publike, nema smisla snimati dokumentarce, a bez autora ne bi bilo glasa koji predstavlja vas, ljude koji proživljavaju zanimljive ili teške trenutke – podržimo, dakle, ovu simbiozu, učinimo umjetnost dostupnom, proširimo glas i temeljnu poruku KineDoka: ove ljude, ova pitanja, ovaj žanr, ova mjesta i ove zemlje ne smije se zanemarivati!

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Udruga Kvark, kao i obično i uvjek “u sridu”!
    Hvala svima u projektu, baš ćete nam uljepšati- osmisliti ljeto, a i naučiti ćemo i čuti dosta toga. Usput (nadam se) i malo rashladiti na lijepoj terasi Galerije K2.
    Još jednom HVALA i svako dobro u radu!

Komentari su zatvoreni.