Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1160

Uz predavanje “Neke prirodne zanimljivosti Kalnika i Kalničkog prigorja” dr. sc. Radovana Kranjčeva 13. lipnja 2017. (foto R.Matić)
Uz predavanje “Neke prirodne zanimljivosti Kalnika i Kalničkog prigorja” dr. sc. Radovana Kranjčeva 13. lipnja 2017. (foto R.Matić)

Povijesno društvo Križevci organiziralo je prošloga utorka, još za vrijeme naše emisije, predavanje Neke prirodne zanimljivosti Kalnika i Kalničkog prigorja, u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković. Predavač je bio dr.sc. Radovan Kranjčev koji je aktivan i sa svoje 82 godine. Objavio je više od 2000 znanstvenih članaka te na desetke knjiga, među kojima su i djela Leptiri Hrvatske i Hrvatske orhideje, a surađivao je kao autor u četrdesetak televizijskih dokumentarnih filmova. Jedan je od najvećih stručnjaka za prirodne znamenitosti Kalnika. Poslušat ćemo prvih petnaestak minuta njegovog izlaganja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su priručnik kako obuzdati ljutnju, roman Život djevojaka i žena Alice Munro, te knjiga pripovijedaka i proznih fragmenata Franza Kafke. Saznat ćemo da se naša knjižnica uključila u akciju Pokrenimo zelene knjižnice, te o novom ljetnom radnom vremenu.

U Vijestima Krugova saznajemo da Ježeva kuća osvaja nagrade u svijetu, da se upravo otvara nova izložba u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, da ne prestaju “patnje” Male sirene u kopenhaškoj luci, o do sada najvećoj virtualnoj izložbi svjetske mode ikada u povijesti… A poslije ove emisije idemo na otvorenje izložbe grafika u križevačkoj Likovnoj galeriji.

Na današnji datum rođeni su Frederick Gowland Hopkins, Errol Flynn, Audie Murphy, Nicole Kidman… prvi je parobrod preplovio Atlantski ocean, donešeno je odobrenje o formiranju Američke obavještajne službe (CIA), izglasano je premještanje njemačke prijestolnice iz Bonna u Berlin, dogovoreno razdvajanje Čehoslovačke na dvije države… umrli su Ludovik I. Pobožni, Villem Barents, Josip Račić, Clara Zetkin…

U Svemirskom kutku čut ćemo o izazovu koji su hrvatski fizičari uputili već uvriježenoj teoriji o postanku i razvoju svemira, o novostima na Jupiteru i oko njega, te o položajima i gibanju prirodnih i umjetnih objekata u Sunčevom sistemu. Objavljujemo i početak ljeta ujutro nakon ove emisije.

Petar Pavlović, jedan od autora ‘drugačije’ teorije o postanku i razvoja svemira (fotografija iz zbirke autora)

Zanimljivosti otkrivaju neke podatke o našem krvožilnom sustavu a na kraju pronalazimo jednu misao nepoznatog autora.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Beach Boysa, Jacquesa Offenbacha, Cheta Atkinsa, Jerryja Kellera, grupa Kings of Leon i Arcade Fire.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1160 emitira se u utorak, 20. lipnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 24. lipnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.