Nacionalni park Mavrovo – netaknuta Makedonija

Nekoliko križevačkih planinara posjetilo je makedonske planine – u okolici nacionalnog parka Mavrovo i jezera Matka. Nacionalni park Mavrovo nalazi se na oko 150 km udaljenosti od Skopja. Sjedište parka je u mjestu Mavrovi Anovi, na samoj obali Mavrovskog Jezera. Jezero je nastalo umjetnim putem i nalazi se na 1200 m nadmorske visine.

To je polazna točka za izlete u okolna brda, uglavnom visoka preko 2000 m. Do vrha Golem Korab (2.753 m) potrebno je 4 sata hodanja, ali kako tamo nema planinarskog doma za prenoćiti, potrebno se istog dana vratiti dolje. To je nakon Triglava drugi po veličini vrh u bivšoj državi. Krajolik je prekrasan: pun potoka, jezera i pitkih izvora, a najljepši prizor su stada ovaca uz pratnju šarplaninaca.

Mavrovo je kao uspavana ljepotica. Naravno mi ju nismo htjeli probuditi. Uokolo ovce, psi, pastiri, gdje god je izvor česme za popiti vodu ljubazni pastiri koji vole s vama pričati o svemu, zalutali travar koji ne zna koju bi biljku prvo ubrao, i mi. A nitko vam ne traži niti denara (kune). Možete do mile volje uživati u svakom djeliću nacionalnog parka sami bez i jednog turista ili nedaj bože autobusa punog izbezumljenih fotografa.

Netaknuta divljina i na našu je sreću još neotkrivena. Livade su prepune cvijeća, a svugdje se širi miris majčine dušice. Dalibor, koji je lud za kojekakvim rijetkim biljkama, nas nije ni uspio slikati jer je nonstop bio zaokupljen svojim hobijem. Gledajući tolika brda oko nas na preko 2.000 metara visine, bili smo malo i zavidni da i kod nas nema barem jedan dvijetisućnjak.

Još jedno umjetno jezero koje smo posjetili je Matka, pravi raj za alpiniste i planinare. Nalazi se svega par kilometara od Skopja. Samo jezero nastalo je pregrađivanjem rijeke Treske, a ovdje je smješten i planinarski dom i restoran. Okolo su strme stijene i brda do kojih se dolazi strmim stazama. Na vrhovima su izgrađeni manastiri Andreaš i Matka u prošlosti. Do jezera vodi staza duga 9 kilometara uklesana u stijeni (osigurana sajlom kao rukohvatom), a na kraju se nalazi spilja uređena za posjetitelje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.