Žongleri, cirkusanti i performeri oživjet će gradske ulice, a mi smo posjetili ekipu koja ‘nosi’ KUFER

ULIČNI PERFORMANSI I ŽONGLERSKE PREDSTAVE – Nakon festivala plan je raditi na vlastitoj produkciji raznih predstava i točaka u kojima se koristi žongliranje i akrobacija. Od jeseni krećemo organizirati žonglerske radionice za širu populaciju djece i mladih – dodao je Lončarić

U petak 9. lipnja s početkom u 16 sati starta prvi KUFER – križevački ulični festival čija su okosnica ulični performansi i žonglerske predstave.

Festival je izrastao iz višemjesečnih radionica žongliranja koje je udruga KVARK pokrenula među svojim članovima, a ubrzo se stvorila baza od 16 stalnih, pa čak i do 25 ljudi na probama. Žongliraju djeca, mladi, ali i odrasli.

Ideja je nastala u glavi kvarkovaca Saše Lončarića, Ive Tkalec i Dijane Čeh koji su u pauzama radionica žongliranja maštali i filozofirali u kojem bi smjeru željeli predstaviti svoju malu žonglersku skupinu, a festival je bio logičan nastavak ideje.

– Festival se planira širiti u programskom konceptu da uz radionice, žonglere i performere idemo i s drugim oblicima umjetnosti, bitni su nam i kazalište, književnost, film, glazba. Želimo oživjeti gradske ulice u ljetnim mjesecima, proširiti kulturnu i turističku ponudu Križevaca, a jako nam je bitno uključiti sve resurse lokalne kulturne scene u programske aktivnosti. Svi su dobrodošli s idejama – iznio je Saša Lončarić, izvršni direktor udruge KVARK i osnivač KUFER-a.

Ideju križevačkog uličnog festivala prepoznali su i donatori među kojima se nalaze grad Križevci, županija, TZ Križevci, ali i poduzetnici.

Posjetili smo jednu od radionica žongliranja koje su krenule u prostoru Kluba kulture, a dolaskom sunčanog vremena, radionice su se preselile u dvorište Inkubatora u centru Križevaca. Za ovu priliku, cure i dečki prebacili su se na Nemčićev trg i pokazali nam neke od trikova koje su dosad naučili.

Približili smo jednoj mladoj dami koja je u rukama držala zeleno-bijeli hulahop.

– Zovem se Željka i vježbam devet mjeseci. Počela sam žonglirati jer je zanimljivo i zabavno, svi se družimo. Možda izgleda jako teško, ali kad počneš trenirati i nije tako teško – rekla nam je Željka i pokazala neke od svojih akrobatskih sposobnosti poput špage.

Tik uz Željku smjestio se njen brat Fabijan koji je žonglirao čunjevima, iznimnom spretnošću loptice su vrtjeli mala Matija i Filip dok je kolutove u zrak bacala Lucija.

– Nakon festivala plan je raditi na vlastitoj produkciji raznih predstava i točaka u kojima se koristi žongliranje i akrobacija. Od jeseni krećemo organizirati žonglerske radionice za širu populaciju djece i mladih – dodao je Lončarić za kraj.

Festivalski program provjerite ovdje, a u nastavku pogledajte fotogaleriju i video s radionica žongliranja skupine KUFER.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.