Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1157

Saša Nuić objašnjava svoje astrofotografije na Culture Shocku 13. travnja (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova Slama, Daruvar)
Saša Nuić objašnjava svoje astrofotografije na Culture Shocku 13. travnja (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova Slama, Daruvar)

Slušamo šesti, posljednji nastavak snimke predavanja i tribine na temu Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom, astrofotografa Saše Nuića iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koji opisuje i detaljno objašnjava svemir i pojave u njemu preko vlastitih fotografija snimljenih većinom preko teleskopa. Bilo je to na tribini 13. travnja u Klubu kulture u Križevcima u okviru Culture Shock Festivala. Nakon završetka predavanja imat ćemo priliku čuti i kratku diskusiju s posjetiteljima.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su putopis Jerka Bakotina, roman Marice Bodrožić Stol od trešnjevine, te roman Uoči slavlja Saše Stanišića.

U Vijestima Krugova saznajemo da će se uskoro prodavati ukradene posvete Gorbačova, Ceausescog, Arafata i Busha iz Titove knjige žalosti, što se događa u “narkić parkiću” u Zagrebu, i kako možemo pregledavati više od dva milijuna fotografija europskog kulturnog nasljeđa. Detaljno informiramo o predstojećem znanstvenom skupu o Krvavom saboru križevačkom i hrvatskim zemljama u 14. i 15. stoljeću 3. lipnja u Križevcima u organizaciji Povijesnog društva Križevci i Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Peter Carl Fabergé, Vladimir Nazor i Howard Hawks, pogubljena je Ivana Orleanska, utemeljen je Hrvatski sabor, uvedena kuna… Umrli su Peter Paul Rubens, Wilbur Wright, Leó Szilárd, Boris Leonidovič Pasternak i Georg Ludwig Ritter von Trapp.

U Svemirskom kutku spomenut ćemo neke događaje na datum emisije, te saznati o gibanjima prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu ovih večeri.

Zanimljivosti otkrivaju da se osniva prvi park znanosti u Hrvatskoj a na kraju pronalazimo neke misli mudroga Voltairea koji je umro na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ferde Livadića, Bennyja Goodmana, Davida Gilmoura, Rogera Watersa, Pata Methenyja, te iz filmova Doktor Živago i Moje pjesme, moji snovi

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1157 emitira se u utorak, 30. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 3. lipnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.