U Kazalištu Trešnja premijera legende o Kalničkim šljivarima

Nakon ovogodišnje prvotravanjske šale u kojoj su novinari našega portala plasirali vijest da uskoro započinje snimanje filma o Krvavom saboru, iz jednog zagrebačkog kazališta dolazi vijest o predstavi koja (ovaj put stvarno) tematizira povijest, odnosno legendu našega kraja.

U petak, 19. svibnja u Gradskom kazalištu Trešnja premijerno je izvedena predstava Plemeniti šljivari koju je, prema priči iz svoje knjige Hrvatske legende iz 2007. godine, dramatizirao Hrvoje Hitrec, a režirao Zoran Mužić.

Predstava Plemeniti šljivari govori o legendi iz 13. stoljeća koja na zabavan i poučan način opisuje kako su stanovnici Kalnika spasili grad pod tatarskom opsadom.
Kalničkog kneza Filipa Bebeka igra Kruno Klabučar, Belu IV. Jure Radnić, vođu Tatara Batu-kana Radovan Ruždjak, a u ostalim su ulogama Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Božidar Koščak, Kruno Bakota i Toni Šestan.

Zadnju ovosezonsku premijeru predstave kazališna je družina najavila na vrlo neuobičajen način: posjetom utvrdi Kalnik gdje su se kostimirani glumci fotografirali i bolje povezali s pričom predstave.

Redatelj Zoran Mužić za predstavu kaže da je njezina priča svevremenska jer u stvari govori o obrani domovine u svim razdobljima, te da „dojam svevremenosti pojačava glazba iz mnogih razdoblja, od opernih arija do pjesama nastalih u nedavnoj prošlosti. Čvrsta dramaturgija, melodiozni dijalozi, dramatična zbivanja na sceni koja se smjenjuju s komediografskim elementima, majstorska režija, glumačko umijeće, raskošna scenografija i kostimi, zalog su još jedne velike predstave Gradskoga kazališta Trešnje. Može li se narodna legenda iz davnih stoljeća uprizoriti u kazalištu tako da postane zabavnom scenskom čarolijom i postane privlačnom današnjoj mladoj publici? Može.“

Istinitost ovih navoda možete prije završetka kazališne sezone provjeriti u utorak 23., srijedu 24. i četvrtak 25. svibnja, a u predstavi će podjednako uživati odrasli, mladi i djeca starija od 7 godina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.