Najpoznatiji događaj iz križevačke povijesti ovjekovječit će se na filmu

SONY DSC

Povodom godine obilježavanja 620. obljetnice Krvavog sabora u Križevcima, u Križevcima se krajem ljeta, točnije 14. rujna, na blagdan Križeva, počinje snimati film posvećen “sječi hrvatskog plemstva”. Režiju filma potpisuje Jakov Sedlar, kojemu je snimanje ovog povijesnog spektakla najveći izazov nakon snimanja filma “Gospa” prije 22 godine.

Producent filma je novoosnovano križevačko poduzeće Crisium film, a sufinancira ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Vrijednost filma je 15 milijuna kuna, od čega 70 posto osigurava HAVC, Grad 15 posto, a ostatak će namaknuti sponzori. Potvrdno pismo o sufinanciranju filma potpisao je filmolog i filmski kritičar Daniel Rafaelić, v.d. ravnatelja HAVC-a, koji nije krio oduševljenje projektom:

Zoran Vrabec i Daniel Rafaelić na tribini "Kinematografija u NDH" 17. travnja na Culture Shock Festivalu

– Od svih audiovizualnih djela prijavljenih na Javni poziv za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2017. godini, posebno mi je zadovoljstvo obavijestiti Vas da je Umjetničko vijeće pri HAVC-u Vašu prijavu ocijenilo najkvalitetnijom i time ju svrstalo na sam vrh liste prioriteta, istaknuo je Rafaelić, koji je i sam gostovao u Križevcima u dva navrata, 2014. s Veljkom Bulajićem te 2015. na tribini o kinematografiji u NDH, oba puta u organizaciji Culture Shock Festivala.

Scenarij je djelo skupine križevačkih povjesničara predvođenih Đurom Škvorcem, među kojima je i povjesničar umjetnosti Zdenko Balog, uz dramaturšku obradu Borisa Čataja, koji je ujedno i asistent režije. Potporu produkciji filma dala je i križevačka gradska uprava, čije će stručne službe, u suradnji s Gradskim muzejom, obaviti izbor statista i lokacija snimanja. Termin prvog “castinga” se održava već u subotu, 8. travnja, u Turističkom informativnom centru, zgradi bivše sinagoge.

Scene okupljanja vojske hrvatskih plemića predvođenih banom Stjepanom Lackovićem, kojeg će, doznajemo, glumiti Robert Kurbaša, snimat će se u Dropkovcu, a pomoć će pružiti udruga “Plava krv” iz Dropkovca. Uloga hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog namijenjena je Siniši Popoviću, a kako doznajemo epizodne uloge plemića pogibelji odigrat će lokalni glumci naturščici koji godinama uprizoruju tradicionalne spelancije na Križevačkom velikom spravišču.

Za realizaciju scena s konjima suradnju su već ponudili Udruga uzgajivača hrvatskog toplokrvnog konja iz Sv. Petra Orehovca te Konjički klub “Bilogorski renđeri” iz Koprivnice. Replike mačeva će pripremiti Replik-Art, lokalno poduzeće koje replikama srednjovjekovnog oružja opskrbljuje brojne viteške udruge. Kako neslužbeno doznajemo, filmska ekipa će probne snimke masovnih scena snimiti na koncertu Zdravka Čolića, koji će se povodom jubilarnog, 50. Spravišča održati u prostoru bivše vojarne, a ulazak će svim posjetiteljima biti besplatan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.