Grupnim financiranjem – crowdfundingom do gotovo 50 tisuća kuna za opremanje Choco Bara u Križevcima

Na inovativan način prikupljena sredstva za opremanje najslađeg mjesta u Križevcima – Choco Bara socijalnog poduzeća Hedona. Inicijativa Volim Križevce već prikuplja nove ideje i najavljuje daljnje crowdfunding akcije

Nakon tri tjedna završila je crowdfunding kampanja kojom su online donacijama prikupljena financijska sredstva za opremanje Choco Bara u Križevcima, čije je otvaranje planirano na jesen 2017. godine, u protuvrijednosti preko 7200 američkih dolara. Od toga je čak 5000 američkih dolara prikupljeno u manje od prva tri dana kampanje, što je bio primarni cilj za opremanje kuhinje i šanka, odnosno kupnju pećnice i točionika za vruću čokoladu. Kampanju su zajednički organizirali građanska inicijativa Volim Križevce, Udruga osoba s invaliditetom Križevci i Čokolaterija Hedona d.o.o.

Nakon dostizanja prvog iznosa, postavljen je i dostignut sljedeći cilj kojim će se za dodatne 2000 dolara realizirati izleti učenika prvih razreda svih osnovnih škola Križevaca u Choco bar i Čokolateriju Hedona.

– Izlet koji smo za prvašiće osmislili zabavnog je, ali i edukativnog karaktera. Osim uživanja u ručno rađenim čokoladnim poslasticama, mališani će imati priliku upoznati zaposlenike Hedone. Osobama s invaliditetom otežan je pristup zaposlenju, ali i mnogim drugim važnim životnim područjima. Značajan dio uzroka isključenosti iz društva odnosi se na neznanje i predrasude prema njihovim sposobnostima. Društveno poduzeće Hedona sjajan je primjer i dokaz da za predrasude prema osobama s invaliditetom nema mjesta, istaknuli su organizatori kampanje.

Među čak 194 donatora – građana i poduzeća koji su kampanju podržali uplatom donacije na platformi Indiegogo, našla se i inicijativa mladih ESPR (Eat Sleep Party Repeat), koja je priloge prikupljala na subotnjem partyju u križevačkom Klubu kulture. Također, priključila se i jedna osnovna škola:

– Učenici osnovne škole Sveti Petar Orehovec pokazali su da imaju veliko srce, njih čak 337 sudjelovalo je u zajedničkoj akciji prikupljanja sredstava za našu crowdfunding kampanju! Ponosni smo na mališane i njihove učitelje i učiteljice, te im od srca zahvaljujemo na ovoj divnoj akciji, naveli su organizatori.

Uz otvaranje novih radnih mjesta, ovom kampanjom željelo se podržati Hedonu u nastavku proizvodnje čokolada i pralina za još širu publiku i da njihov Choco Bar bude mjesto uvažavanja različitosti koje će okupljati sve ljubitelje čokolade. Ovisno o visini donacije, svaki podržavatelj akcije dobit će naše čokoladne proizvode, ali i druge poslastice, poput posebnog “čokoladnog” piva koje priprema Križevačka udruga pivara te suvenire čipkanog srca koje izrađuju Križevačke čipkarice. Foto i video radove za kampanju donirali su Milan Petić iz Fotomimi i Miroslav Habuš iz Foto Video Star, a tvrtka Insulabit je donirala infografike korištene u kampanji.

– Oduševljen sam reakcijom javnosti na ovakvu kampanju i dostizanje cilja u manje od 72 sata. Želim se zahvaliti svim donatorima koji su nam pomogli u prikupljanju 7000 dolara, kao i svima koji su proširili riječ o kampanji, izjavio je voditelj kampanje Damjan Tkalec.

– Najsrdačnije se zahvaljujemo na pomoći u kreiranju i vođenju cijele kampanje, bez vas cilj kampanje ne bi bio postignut, uzvratio je zahvalama Petar Gatarić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom, koja je osnovala Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. još u proljeće 2013. godine. Hedona trenutno broji devet zaposlenih, od kojih su šest osobe s invaliditetom, a otvaranje Choco Bara će omogućiti zapošljavanje još pet osoba, od kojih su dvije osobe s invaliditetom.

Osnovna djelatnost Hedone je proizvodnja čokolade i čokoladnih pralina. Poduzeće je uređeno na način da je prvenstveno usmjereno na društveno korisno dobro, tj. dobrobit za svakog zaposlenika i kontinuiranu mogućnost razvoja kako zaposlenika, tako i samog poduzeća. Sva ostvarena dobit reinvestira se u zaposlenike, u razvoj njihovih kompetencija i njihovog zadovoljstva, u otvaranje novih radnih mjesta i u sam tehnološki razvoj poduzeća kao i dopunu novih djelatnosti. Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. svoj rad obavlja isključivo pod najvišim standardima i nadzorom sa uspostavljenim sustavom sigurnosti hrane temeljenog na HACCP načelima.

– Čestitam svima na uspješnoj crowdfunding kampanji, drago mi je da je sve prošlo dobro i to nekoliko dana prije kraja, istaknuo je doc.dr.sc. Robert Pašičko iz građanske inicijative Volim Križevce, zaključno pozvavši Križevčanke i Križevčane da im putem Facebooka ili e-poštom jave nove ideje za dobrobit lokalne zajednice:

– Ovime smo potvrdili da zajedno možemo napraviti puno, stoga idemo dalje u planiranje nove akcije! Napišite nam ideje za koje mislite da bismo ih trebali zajedno ostvariti, a već krajem ljeta krećemo u financiranje i ostvarivanje nove crowdfunding kampanje! Pridružite nam se i pokažimo svima da su Križevci mali grad velikih mogućnosti i jednakih prilika za sve!

Vezano

Komentari su zatvoreni.