Ana-Marija Ferenčak nastupila u finalu natjecanja u govorništvu #PrvaGeneracija

Učenica 3. a razreda Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci, zanimanje komercijalist, Ana-Marija Ferenčak u petak, 28. travnja 2017. govorila je u Hrvatskom saboru u finalnom dijelu natjecanja u govorništvu #PrvaGeneracija, u organizaciji veleposlanstva Švedske, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz potporu saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
– Ponosni smo i čestitamo Ani-Mariji i njenoj mentorici Senki Gašparec Lugomer, istaknula je ravnateljica križevačke škole Gordana Juran-Ratković pohvale za mladu Križevčanku, jednu od deset najboljih mladih govornika koji su ušli u finale natječaja.

Među deset finalista natjecanja najbolje govore o Globalnim ciljevima održivog razvoja održali su Katarina Topić iz 7. gimnazija, Zagreb; Anđelina Knežević iz Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci i Matea Pujić iz Upravne škole u Zagrebu. Prijavilo se više od 50 srednjih škola u kojima su profesori mentori proveli su edukaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva na temelju materijala koji su za projekt izradili akademik Ivo Šlaus i dr.sc. Diana Tomić, a zatim su učenici pripremili govore na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva Ujedinjenih naroda.

Ana-Marija Ferenčak je sa još dvoje kolega iz razreda sudjelovala u natječaju u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva, onaj o rodnoj ravnopravnosti. U polufinalni dio natjecanja ušlo je 84 učenika iz 36 srednjih škola u Hrvatskoj, koji su ispunili uvjete odnosno napisali pisanu pripremu govora na temu jednog od 17 ciljeva i snimili video uradak o svojoj temi. Peteročlani žiri među njima je odabrao 10 najboljih koji će svoje govore održati na završnom događanju u Hrvatskom saboru.

Inicijativu #PrvaGeneracija švedska vlada pokrenula je 2016. s ciljem podizanja razine svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja, kao što su ublažavanje posljedica klimatskih promjena, rodna ravnopravnost, očuvanje bioraznolikosti, kvaliteta obrazovanja i iskorjenjivanje siromaštva, koje su države članice UN-a usvojile 2015. Inicijativa je već obuhvatila nekoliko milijuna djece i mladih u 15-ak zemalja, a ove su im se godine pridružili i srednjoškolci iz Hrvatske.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.