Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1152

Križevci 2017. - We are all made of stars (iz zbirke Saše Nuića, snimljeno 13. travnja 2017. na tribini Culture Shock Festivala)
Križevci 2017. – We are all made of stars (iz zbirke Saše Nuića, snimljeno 13. travnja 2017. na tribini Culture Shock Festivala)

Tema emisije je Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom, a temelji se na tonskoj snimci prvih dvadesetak minuta predavanja astrofotografa Saše Nuića iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji nas je upoznao sa svojim postignućima u proučavanju svemira preko fotografiranja neba, na tribini 13. travnja u Klubu kulture u Križevcima u okviru Culture Shock Festivala.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga o prirodnim metodama za zdravlje i dug život, te romani Žena iz Isle Negre Marije Fasce i Vrijeme ljubavi Gorana Tribusona.

Vijesti Krugova govore o Nacionalnoj strategiji za poticanje čitanja uz moto “čitajmo da ne ostanemo bez riječi”, pozivaju na multimedijalnu izložbu Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja, koja je otvorena u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, o najboljem radu na izložbi odabranih radova s tradicionalnog natječaja za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, te o novom projektu križevačke udruge K.V.A.R.K. pod nazivom Inkubator nezavisne kulture i mladih, a u sklopu projekta pokazat će nam već dan nakon ove emisije kako je stavljen u funkciju jedan od do sada neiskorištenih prostora u Križevcima, za početak izložbom radova Zorana Homena. Govorimo i o Festivalu znanosti koji se održava ovaj tjedan u 23 grada širom Hrvatske.

Na današnji datum rođeni su Oliver Cromwell, Guglielmo Marconi, Frane Petrić, Wolfgang Pauli, Albert Uderzo i Al Pacino, prvi put je objavljen Robinson Crusoe, roman Daniela Defoea, u “praksi” je predstavljena giljotina, ban Josip Jelačić ukinuo je kmetstvo u Hrvatskoj, James Watson i Francis Crick objavili su strukturu DNK, počela je Revolucije karanfila, počela je gradnja Sueskog kanala, predstavljena je solarna ćelija, odobren je patent za integrirani krug. Umrli su Anders Celsius, Ginger Rogers, Torquato Tasso, Ivan Zakmardi, Carol Reed, Milan Kangrga…

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 25. travnja, govorimo i o aktualnim događajima te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti će nam reći da je osjećaj hladnoće zarazan, a emisiju završavamo izrekama Elle Fitzgerald i Ala Pacina.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Rogera Watersa, Elle Fitzgerald, Joea Cockera, Alberta Kinga, Tonyja Christieja, Ruggera Leoncavalla…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1152 emitira se u utorak, 25. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 29. travnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.