Potpisani ugovori za poticanje povećanja energetske učinkovitosti

Fond_za_zastitu_okolisa_i_energetsku_ucinkovitost_1U ponedjeljak, 4. studenoga 2013. u Križevcima su potpisani ugovori „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama“ i  „Povećanje energetske učinkovitosti Gradske knjižnice Franjo Marković i multimedijalnog centra“ između Grada Križevaca i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
– Zadovoljstvo mi je što smo danas (4. studenog, op.ur.), osim ugovora za renoviranje knjižnice potpisali i ugovor za obnovu fasada te ugradnju stolarije na 42 obiteljske kuće. Financiranje ovakvih projekata me osobito raduje jer to pokazuje da naši građani sve više uviđaju važnost racionalnog i održivog gospodarenja energijom, istaknuo je Sven Müller, vršitelj dužnosti direktora Fonda, prilikom potpisivanja ovih ugovora vrijednih ukupno 5,25 milijuna kuna.

Ugovor za povećanje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, uz v.d. direktora Fonda potpisao je križevački gradonačelnik Branko Hrg. U investiciji vrijednoj 1,95 milijuna kuna, 40% sredstava, odnosno 780 tisuća kuna, daje Fond, dok je grad osigurao 195 tisuća kuna. Ovisno o tome rade li novu fasadu ili ugrađuju stolariju građani su po pojedinom stambenom objektu dobili do 37,5 tisuća kuna.
– Osim ovog projekta našim građanima smo, također u suradnji s Fondom, ove godine sufinancirali i ugradnju solarnih kolektora na 66 stambenih objekata. Na taj način, na lokalnoj razini, pridonoseći poboljšanju kvalitete života naših građana, želimo pozitivno utjecati na ublažavanje posljedica nastalih zagađenje okoliša zbog neracionalne potrošnje energije, izjavio je gradonačelnik Hrg.

Fond_za_zastitu_okolisa_i_energetsku_ucinkovitost_2Renoviranje Gradske knjižnice “Franjo Marković” po načelima održive gradnje koštat će 3,3 milijuna kuna, od kojih Fond osigurava 993 tisuće. Ravnateljica knjižnice Marjana Janeš Žulj je prilikom potpisivanja ugovora istaknula kako će se nakon građevinskih zahvata potrošnja energije smanjiti za čak 61%, što odgovara uštedi od oko 200 tisuća kuna godišnje. To će rezultirati i smanjenjem štetnih emisija u okoliš s 69 tona na 26 tona CO2 godišnje. Stvorit će se komforniji uvjeti boravka u zgradi knjižnice koja će nakon završetka radova iz energetskog razreda F preći u energetski razred C.

V.d. direktora Fonda Sven Müller je podsjetio da je Vlada RH prošli četvrtak prihvatila Program energetske obnove zgrada u javnom sektoru te se do konca 2015. godine planira obnoviti 200 zgrada javnog sektora za što je Fond osigurao 165 milijuna kuna. Istaknuo je da će provedbom ovog Programa država na svom primjeru pokazati kako na suvremen način provesti ulaganja po načelima održivog razvoja, uz poštivanje tržišnih principa i uz ostvarenje maksimalne ukupne energetsko-ekološke koristi. Kroz realizaciju predviđenih aktivnosti osigurat će se posla za izvođače, projektante te proizvođače opreme i materijala, dok će utjecaj na zapošljavanje i proračun daleko premašiti uložena sredstva.

Fond_za_zastitu_okolisa_i_energetsku_ucinkovitost_3– Križevcima, ali i cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji pomagat ćemo ne samo financijski nego i stručno u pripremi i provedbi svih zajedničkih projekata. Osim poticanja mjera energetske učinkovitosti, intenzivno ćemo, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, raditi na uspostavi održivog sustava gospodarenja otpadom kako bi naši građani napokon dobili standard komunalne usluge kakav imaju sve visokorazvijene europske zemlje, naglasio je Müller.

Vezano

Komentari su zatvoreni.