Noć knjige u Križevcima obilježava se promocijom knjige, vođenim razgledavanjem Gradske knjižnice i vraćanjem knjiga bez naplate zakasnine

Gradska Knjižnica Franjo Marković priključila se kulturnoj manifestaciji naziva „Noć knjige“. U petak, 21. 4., u multimedijskoj dvorani knjižnice, tim je povodom održana književna večer i susret s Milanom Vuković Runjić koja je predstavila knjigu za djecu „Vladimir i Matilda“ u organizaciji ogranka Matice hrvatske Križevci.

Ono što je uvijek zanimljivo članovima knjižnice, koji u strahu od plaćanja velikih zakasnina izbjegavaju vratiti omiljene naslove, sigurno je činjenica da u ponedjeljak, 24. 4., mogu slobodno vratiti sve knjige, jer Knjižnica taj dan neće naplatiti niti jednu zakasninu. Tog ponedjeljka je također moguće razgledati knjižnicu uz stručno vođenje i to u terminima od 12, 14, 16, 18 i 20 sati.

Noć knjige 2017. organizira se šestu godinu zaredom, a ovoga puta traje od 21. do 24. travnja. Najdulja kulturna noć u Hrvatskoj obilježava se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje, a više od 500 sudionika njezinim je povodom priredilo čak 1050 različitih programa i prodajnih akcija. Zbog svog obima prigodniji naziv ovogodišnjoj knjižnoj manifestaciji bio bi „Dugi vikend knjige“.

23. travnja obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježen je Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.