Predsjednik P.O.I.N.T.-a Damjan Tkalec primljen na UN Akademiju

Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode svake godine u suradnji s Diplomatskom akademijom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske organizira i provodi obrazovni program pod nazivom UN Akademija. Ovih su dana objavljeni rezultati javnog natječaja za polaznike osme generacije, kojim je nakon selekcijskog postupka primljeno 30 polaznika, među kojima i 22-godišnji Križevčanin Damjan Tkalec.

Tkalec je student je 2. godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stažist u labosu za alternativne financije razvojnog programa UN-a i od kraja prošle godine predsjednik križevačke udruge P.O.I.N.T. Na UN Akademiju se prijavio kako bi dobio priliku proučavati međunarodne odnose i dodatno naučiti kako poticati međunarodne suradnje, što mu je i jedan od prioriteta u pripremi P.O.I.N.T.-ovog projekta koji će biti prijavljen za financiranje iz EU fondova.

– Počašćen sam biti jedan od 30 među 150 prijavljenih. Dojmovi su izrazito pozitivni, dobivamo novi pogled na aktualne i relevantne teme. Raspravlja se o važnosti UN-a, pogotovo u ovim nestabilnim vremenima. Naime, ovogodišnja tema su migracijski izazovi, istaknuo je Tkalec opisavši svoje dojmove nakon održanog prvog od desetak predavanja podijeljenih u dva modula s pripadajućim radionicama.

Cilj je programa upoznati polaznike sa sustavom i radom UN-a, jednog od najvažnijih aktera u međunarodnim odnosima. Po završetku programa, sudionici vladaju temeljnim znanjima o sustavu i donošenju odluka u UN-u, značenju UN-a u rješavanju nekih od najznačajnijih globalnih pitanja današnjice te odnosu između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica u postizanju dogovorenih ciljeva i mjera.

Vrijedi spomenuti da su UN Akademiju dosad uspješno završili sljedeći Križevčani: mr.sc. Hrvoje Belani (2014.), Marko Matosović (2015.), Ivan Ledinski (2016.). Predavači UN Akademije su vodeći hrvatski stručnjaci i praktičari međunarodnih odnosa s bogatim iskustvom rada s UN-om i pitanjima kojima se UN bavi, a među njima je i Križevčanin doc.dr.sc. Robert Pašičko.

Vezano

Komentari su zatvoreni.