Auto-Info: Subaru Outback 2.0D

Bez obzira na godišnje doba, Subaru Outback spreman je savladati bilo kakvu cestu…
Prisjetimo se davne 1995. godine. Upravo je te godine, po prvi puta na svijetu, svijetlost dana ugledao jedan crossover model. Ukoliko mislite kako se radi o Audijevom allroadu, varate se. Naime, te je godine Subaru predstavio karavansku inačicu Legacya sa povišenim podvozjem.

Subaru je ovaj model razvio kako bi nahranio apetite kupaca, koji su tražili nešto povoljnije SUV-ove. S obzirom na 4×4 pogon kojeg su na svim automobilima već imali, bilo je potrebno samo modificirati podvozje kako bi dobili novu klasu automobila. Kako god bilo, vratimo se mi na testirani model. Ovdje se radi o automobilu koji pred sobom ima mnoštvo zadataka kao što su: prijevoz velike obitelji na sva moguća odredišta (more, skijanje, kampiranje,…), prijevoz velikih količina prtljage, svakodnevno korištenje,… Nakon sedmo-dnevnog druženja s njim, Outback se pokazao odličnim u izvršavanju svih zadataka.

Prvi pogled na novi Subaru Outback jasno pokazuje napredak naprama trećoj generaciji. Novi je model znatno veći, što doprinosi udobnosti i prostranosti kabine. Sam dizajn je dinamičan, ali i elegantan. Prednjim djelom automobila prevladavanju velika zakošena svjetla, sa strane izbočeni blatobrani i ravne plohe, dok se straga najviše ističu velika vrata prtljažnika te velika stražnja svjetla. Vjerujem kako će većina ostati podijeljenog mišljenja što se dizajna tiče, stoga pogledajte slike auta u galeriji i procijenite sami njegov dizajn.

Unutrašnjost Subaru Outbacka očekivano je prostrana. Vjerujem kako je upravo prostranost najveći adut Outbackove kabine. Zahvaljujući tome, na stražnjoj klupi se bez problema mogu smjestiti tri odrasle osobe iznad prosječnog rasta. Kako sam već na početku testa napisao, ovaj automobil će sigurno prevoziti velike obitelji… Prtljažnik zapremine 525 litara (proširiv do 1.726 l) zadovoljiti će, vjerujem, i najzahtjevnije. U ovom automobilu neće samo suputnici uživati, već i vozač. Vozač se u Outbacku može raskomotiti jer ni sprijeda ne nedostaje prostora. Pozicija za upravljačem je odlična, a zahvaljujući povišenom podvozju i preglednost je izvrsna. Ukupni dojam kabine pomalo kvari središnja konzola. Iako izgleda «svemirski», sam raspored klima uređaja, radija i pretinaca za odlaganje mogao se znatno bolje raspodijeliti. Ergonomija bi bila na najvišem nivou kada bi radio bio na poziciji gdje se nalazi pretinac za odlaganje (vidi sliku), ovako je zadovoljavajuća. Kvaliteta je pak druga priča. Vrhunski materijali, odlična završna obrada te opremljenost automobila znatno podižu dojam interijeru. Kod Subarua smo već navikli na jednostavnost. Tako je i sa novim Outbackom. Kompletna oprema vidljiva na ovom automobilu je serijska i moram priznati da ima sve osim parkirnih senzora koji su «must have» na ovako velikom automobilu. Kompletan popis opreme pogledajte ovdje.

Testirani Subaru Outback bio je opremljen 2.0-litrenim bokser dizelom. Navedeni agregat imali smo već prilike testirati na trećoj generaciji Outbacka i na Foresteru. Zahvaljujući obujmu i turbopunjaču, ovaj motor razvija 150 konjskih snaga i daje 350 Nm okretnog momenta. Navedene broje 1.571 kg teški automobil do 100 km/h ubrzavaju za 9,7 sekundi. Zaista solidno za jedan veliki obiteljski crossover. Automobil bio je opremljen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Prisjetimo se treće generacije Outbacka gdje je jedina zamjerka na mjenjač bila nedostatak šestog stupnja prijenosa… Kao i svi ostali Subaruovi modeli, i testirani bio je opremljen stalnim pogonom na sva četiri kotača. On nam je osigurao prohodnost najtežih terena, bez obzira na količinu blata, kamenja i sl. Snijeg nažalost nismo našli, ali vjerujem kako se i na snijegu i ledu ponaša odraslo.

Raspodjela momenta iznosi 50:50, a ovisno o potrebi taj se omjer automatski mijenja. Na asfaltiranim podlogama osjećati ćete se ipak najugodnije. Tu ipak provodimo najviše vremena sa automobilom. Već je poznato kako bokser motori imaju nisko težište. To je u ovom slučaju doprinijelo izvrsnom držanju ceste. Iako je težak, velik i visok, osjećaj za upravljačem je izvanredan. Sve što mi je za upravljačem nedostajalo su informacije sa ceste jer se one negdje između podvozja i vozača izgube. Kako je Outback namijenjen za duža putovanja, umor u vožnji nisam osjetio, bez obzira vozio se u gradu, otvorenoj cesti ili autocesti.

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.